BiH već u recesiji, Njemačka i Italija na rubu iste, ali naše vlasti “ni prstom da maknu”

“Lokomotiva” Europske unije Njemačka u velikom je strahu od recesije jer, kako piše Financial Times, imala je negativni rast od -0,1 posto BDP-a u odnosu na prošli (prvi) kvartal, što je izazvalo zabrinutost širom EU. Naravno, izazvalo je i veliku zabrinutost i u zemljama regije čiji mediji već danima pišu o ovoj tematici a ekonomski stručnjaci traže najbolja rješenja što i kako dalje.

Ukoliko znamo da je i Italija krajem prošle godine morala priznati tehničku recesiju iz koje se izvukla početkom 2019. godine skromnim rastom od 0,1 posto BDP-a, dok je u drugom kvartalu ove godine talijansko gospodarstvo je stagniralo, zabrinutost je još i veća. I kako to obično biva, u BiH nitko ne vodi računa o ekonomskim tokovima u EU i svijetu, a i što bi, kada ne vode računa o istima u vlastitoj zemlji. A sam podatak kako smo tijekom 2017. i 2018. godine najviše izvozili upravo u Njemačku, a zemlje u koje je BiH u 2018. izvozila više od milijardu maraka robe su još Hrvatska, Italija i Srbija, jasno je da bi itekako trebali biti zabrinuti.

Loši pokazatelji

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar, kaže kako su glavni razlozi su previranja u njemačkoj automobilskoj industriji, eskalirajući trgovinski rat SAD-Kina i mogućnost kaotičnog izlaska Velike Britanije iz EU.

– U Njemačkoj je velika zabrinutost jer su imali -0,1 posto pad u odnosu na prošli kvartal i strahuju od recesije. Za razliku od njih, BiH je već ušla u recesiju. Kod nas je pad bio -0,49 posto i -1,97 posto dva posljednja kvartala. Oni nisu uopće uzeli kao mjerodavno rast kvartala ove godine u odnosi na isti kvartal prošle godine (kao što to naša BHAS predstavlja sa famoznih 2,2 posto), već kvartal na kvartal, što je jedino važno, a po tome već imamo negativni rast. Na pad je najviše uticao pad izvoza na tržišta Turske i Kosova, usporavanje ekonomije Njemačke, recesija koja je pogodila Italiju, te povećani uvoz, što je dodatno pogoršalo našu vanjskotrgovinsku bilancu. U BiH ovo nikoga naravno ne zanima. Zato su kod nas glavne teme kako osigurati još jedan mandat na vlasti i zaposliti nove “proračunske domoljube”, kaže Hadžić.

Isto tako, on podsjeća kako je i Erste banka snizila prognozu za BiH sa 3,6 posto na 2,6 posto za ovu godinu i to zbog vanjskih trgovinskih utjecaja i kašnjenja protoka javnih ulaganja uslijed neformiranja vlasti, što bi trebalo biti jedan ozbiljan alarm. Međutim, kako dodaje, kod nas nitko ne reagira, što još više zabrinjava.

Ima li BiH odgovor?

Posljednjih mjeseci ovo je top tema primjerice u Hrvatskoj i Sloveniji, s obzirom na veliku vezanost njihovih ekonomija s njemačkom i talijanskom. Politika, ekonomija ali i cijela političko-društvena scena u tim zemljama barem pokušava pronaći određene modaliteta na koji način izbjeći udar i očuvati stabilnost. A to su pak zemlje koje su “miljama udaljenje od BiH”, čije su ekonomije neusporedive s onom bh., pa se postavlja logično pitanje zbog čega u našoj zemlji nitko ne vodi računa o europskim i svjetskim tijekovima.

Je li bh. politika misli kako je to daleko od nas pa nas shodno tome i ne zanima? Ili, što je najvjerojatnije, nište neće niti pokušati uraditi pa će biti što nam Bog da? Ekonomija u našoj zemlji nikada i nije bila na nekoj zadovoljavajućoj razini, ali i ono što je bilo pozitivno razorila je velika svjetska ekonomska kriza koja je počela krajem 2008. Čini se kako smo to brzo zaboravili te krupnim koracima idemo u još jednu ekonomsku provaliju. Samo veliko je pitanje hoćemo li se ovaj putu iz nje uopće uspjeti izvući.

Piše: Dragan Bradvica, [email protected]

error: Content is protected !!