Bijedić se promeće u Izetbegovićevu uzdanicu, Radončić postaje višak?

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Socijaldemokrata Enver Bijedić s nekoliko je indikativnih političkih poruka otvoreno najavio da se njegova stranka gura u sam vrtlog političkih zbivanja u FBiH i na državnoj razini i da ima namjeru postati bitan politički čimbenik.

Tako je Bijedić za početak ustvrdio kako je BiH potrebna vlada, odnosno novi saziv Vijeća ministara BiH, te da je došlo vrijeme da predsjedatelj Vijeća ministara BiH bude iz reda srpskog naroda i da se tu nema o čemu posebno diskutirati. To je odmah u analitičkim krugovima protumačeno kao Bijedićevo pečatiranje procesa koje oko formiranja državne vlasti u ime sarajevskih političkih interesa predvodi šef SDA Bakir Izetbegović.

Pregovori

Dakle, čelnik Socijaldemokrata očigledno se više ne želi skrivati i igrati ulogu nekakvog ”spavača” ili jokera koji i bi tek tu i tamo uletio da spasi neku nezgodnu situaciju po SDA, on najavljuje ulazak u bošnjačku političku reprezentaciju.

Posve je logično da Bijedić sa svojim Socijaldemokratima upadne u bošnjačku elitnu vrstu i bude ”honoriran” od izbornika Bakira Izetbegovića, nakon što se silno potrudio da razbuca SDP u Tuzlanskoj županiji i u Parlamentu FBiH. Bijedić ima prilično jake ”karte”, u Federalnome parlamentu je njegov kapacitet renomiranih 5 zastupnika, dok i njegov osobni glas u državnom Parlamentu može biti zlata vrijedan u oskudnoj parlamentarnoj većini.

Sigurno je da i sam Bakir Izetbegović više vjeruje Enveru Bijediću nego li, primjerice, čelniku SBB-a Fahrudinu Radončiću kojega u pomoć zove samo iz nužde i koji mu uvijek ispostavlja skupe fakture, a efekta obično bude mizerno malo.

Socijaldemokrati najavljuju neviđenu gužvu unutar bošnjačke političke reprezentacije i u njoj netko mora izletjeti vani jer za sve naprosto nema mjesta.

-Mi nismo sklopili nikakav koalicijski sporazum u vezi s formiranjem državne i federalne vlasti. Međutim, ukoliko se osjeti potreba za našim prisustvom u smislu stabiliziranja odnosa… Izbori su bili prije 13-14 mjeseci, a vlasti još nema. Zbog takvih političkih odnosa trpe građani BiH koji sigurno nisu prošle godine izlazili na izbore da bi dali svoj glas za ovakvo stanje, rekao je Bijedić.

-Da li ćemo mi bit partneri na državnoj i federalnoj razini i u kojem obujmu, to ćemo vidjeti. Predstoje pregovori. Mi smo parlamentarni i na državnoj razini, ali i na razini entiteta FBiH. U Parlamentu FBiH za sada imamo pet zastupnika s tendencijom daljeg rasta, a imamo izaslanike i u Domu naroda Parlamenta FBiH. Tu smo da riješimo krizu vlasti u BiH ukoliko bude potrebe za našim prisustvom, znakovit je Enver Bijedić čija najava da predstoje pregovori zapravo sve govori i samo naivni i neupućeni možda još imaju dvojbi.

Nove koalicije

Takvih iluzija definitivno nema čelnik SBB-a Fahrudin Radončić čiji je status u bošnjačkoj reprezentaciji dramatično poljuljan. On je sjajno upućen u procese i taktiku Bakira Izetbegovića i prije nekoliko dana je i javno potvrdio i priznao da bi lako moglo doći do toga da njegov SBB ne bude partner za formiranje vlasti sa SDA, DF te SNSD i HDZ BiH.

Pod plaštom izlizane teze kako ga ne zanima matematička koalicija i vlast pod svaku cijenu iz Radončićevih poruka se nekako nazrijevao strah da će izvisiti i baš je u tom kontekstu i spomenuo Socijaldemokrate Envera Bijedića.

-Mi smo potpisali sa SDA ugovor o probosanskoj koaliciji. Tada smo to potpisali u jednom dramatičnom trenutku kada je gospodin Dodik zveckao oružjem i kada se nije bila pojavila neka vrsta frakcije SDP-a u liku nekog novog političkog projekta kojeg vodi gospodin Enver Bijedić. Hoćemo da kažemo da sada SDA, HDZ, DF imaju dovoljno glasova bez SBB-a. Mi ćemo dobro razmisliti da li ćemo prihvatiti ponudu SDA da ja budem ja državni ministar sigurnosti ili neko iz SBB-a, upire prstom Radončić u Bijedića očigledno svjestan da po njega pušu nepovoljni vjetrovi. 

Da Radončić strahuje od iznenađujuće ”odbijenice” od Izetbegovića govori i vrlo indikativna poruka u kojoj on upozorava izbornika Izetbegovića da bez njega u vlasti ne mogu funkcionirati Dragan Čović i Željko Komšić, odnosno njihove stranke.

-Ja sam rekao gospodinu Izetbegoviću. HDZ neće sa DF-om, a ako je SBB u Federalnoj vladi to je amortizer između HDZ-a i DF-a. DF teško može ući u koaliciju sa dvije nacionalne stranke ako nema amortizera kao SBB i svi od toga imaju političke koristi, uzaludno kuka i namješta se Radončić.

-Mi smo spremni jer imamo kadar za apsolutno svaku poziciju na državnoj i federalnoj razini. Riječ je o izuzetno kvalificiranim i obrazovanim osobama, sveučilišnim profesorima i bivšim visokim dužnostima, vrlo je izravno poručio Enver Bijedić.

Ako je vjerovati njegovim riječima uskoro se mogu očekivati za pregovaračkim stolom izaslanstva SDA i Socijaldemokrata. Obostrane simpatije više nitko ne skriva i sigurno je da će se lako zgotoviti famozna kadrovska križaljka. Čelnik SBB-a Fahrudin Radončić neće sve to mirno promatrati i sjediti skrštenih ruku. Samo, ako Bijedić malo jače zapne, Radončić s razlogom mora biti zabrinut . Ne preostaje mu ništa drugo nego se i formalno okrenuti Bosanskohercegovačkom bloku, odnosno Nerminu Nikšiću. Pa i prirodno je da Bijedić zbog svojih ”zasluga” i ”prozelenoga imidža”, bude partner Izetbegoviću, a Radončić Nikšiću. J.S.

error: Content is protected !!