Biskupi: Prošle godine iz BiH nestalo 13.650 vjernika

Biskupi Bosne i Hercegovine na tiskovnoj konferenciji u Mostaru osvrnuli su se na goruću problematiku u Bosni Hercegovini – fenomen iseljavanja. Po crkvenim podatcima prošle je godine iz BiH nestalo 13.650 vjernika, a mostarsko duvanjski biskup Ratko Perić, domaćin zasjedanja biskupa u Mostaru kazao je da je samo u Hercegovini u pet godina nestalo 15.000 vjernika. Samo prošle godine iz Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije nestalo je 5.000 vjernika. Svjesni kuda vodi ovoliko iseljavanje, posebno mladih obitelji iz BiH, biskupi su dogovorili da središnja tema ovogodišnjeg međudekanskog susreta u Travniku 26. travnja bude iseljavanje.

 Država bi više mogla i morala

„Zadužili smo biskupa Vukšića da na međudekanskom susretu izloži problematiku kakvu on vidi, pa će onda to biti stavljeno pred nas 30-35, gdje će svatko moći reći svoje mišljenje, svoje uvjerenje i svoje rješenje. Nastojimo mi s crkvene strane učiniti što možemo, a što je malo prema onome što bi država mogla i morala“, kazao je biskup Perić. Na naš upit odlaze li ljudi jer nemaju zbog čega živjeti ili pak zbog toga što su im „ugrožen identitet i slobode“, a što se spominje u priopćenju sa zasjedanja, biskup je kazao da se radi o kompleksnoj problematici i odgovoru.

„Tu je uključena želja za boljim standardom, uključena je situacija da čovjek odlazi jer nema nikakva posla, ali odlazi i onaj koji ima nekakva posla i dobiva neku plaću i osiguranje, ali on uzme i svoju ženu i troje djece pa ode u Njemačku gdje može na boljoj nozi živjeti. Prema tome, ne može se reći što je točno uzrok. Na isto pitanje, „što je to što nas izgoni“, osvrnuo se i kardinal Puljić.

Po njemu je uzrok iseljavanju i cjelokupno ozračje u kojem živimo, potom igra sa ljudskim pravima, ali i obiteljski odgoj, jer „često puta obitelj nije odgajala za život, nego za uživanje“. „Jedan od elemenata je i da nismo naučili voljeti svoju rodnu grudu, jer ono što se voli za to se i žrtvuje. Izgubili smo ono što su naši stari baštinili, oni su za tu grudu ginuli, na njoj umirali, a mi to ne znamo cijeniti. Na poseban način i oni koji su za tu grudu ginuli danas je ostavljaju. A onda ja smijem slobodno reći Europa nema djece, treba joj radna snaga, pa nas tako na jedan perfidan način usisavaju – gotove ljude“, istaknuo je kardinal.

Na to se nadovezao i biskup Perić dodavši da se iseljavanje posebno bolno osjeća i na crkvenom planu.

„Jedna naša biskupija prošle godine doživjela je da je otišlo 6 vjeroučitelja koji su bili regularno zaposleni. Napustili su službu i otišli, a za ovu godinu ih se 7 najavljuje, što znači da vrlo lako možemo ostati i bez vjeroučitelja koje odgajamo. Još dublje i bolnije doživljavamo da nam samo iz Hercegovine u zadnjih pet godina ode 15.000 ljudi, i ne samo da su otišli nego traže i svećenika, pa im moram i svećenika slati“, pridodao je biskup Perić.

Kardinal Puljić pozvao je predstavnike medija, koji su tiskovnu pratili u velikom broju da pomognu stvaranju pozitivnije klime, jer je ozračje takvo „kao da dolazi sudnji dan“.

 Prvi dan proljeća, a snijeg

Podsjetimo, biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, 20. i 21. ožujka 2018. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru održala je svoje 72. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH. Sudjelovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH i biskup križevački mons. Nikola Kekić, delegat Hrvatske biskupske konferencije. S biskupima se susreo i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto koji je prenio ohrabrenje Svete Stolice te kazao da duboko cijeni sveukupno djelovanje biskupa zajedno s njihovim suradnicima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima zauzetim za krajevnu Crkvu u Bosni i Hercegovini. Zanimljivo je kazati da je prethodnih godina zasjedanje biskupa u Mostaru o blagdanu sv. Josipa redovito pratilo i lijepo vrijeme, no ove godine prvi dan proljeća pratio je snijeg.

Biskupi se ne daju zloupotrijebiti u političke svrhe

 Na novinarski upit da prokomentira „kulminaciju debate oko političkih prava Hrvata u BiH, odnosno oko izbornoga zakona“, biskup Perić je kazao da ne bi volio davati nikakve političke izjave, ni lekcije.

„Pogotovo ne želim pojedinačno upozoravati pojedine političare ili političke stranke, a osobito ne pred same izbore opredjeljujući se i govoreći, i da me se zloupotrebljava u te svrhe“, istaknuo je Perić.

Upitan da prokomentira istupe nekih svećenika, koji daju „izjave suprotne osiguravanju jednakopravnosti političkog položaja Hrvata“ kardinal je kazao da on ne može stajati iza pojedinačnih mišljenja, koja netko govori u svoje ime.

„Ja bih ovako rekao. U Crkvi je ipak veća demokracija nego u stranci, tako da stranka ne podnosi takve stvari, ali Crkva to podnosi. Međutim, kada netko pređe granicu porazgovaram s njime i upozorim. Naše je navještati Evanđelje, a političari su odgovorni za političku strukturu“, kazao je kardinal.

Mostarski biskup je kazao da ne zna da postoji neki svećenik ili skupina njih, a da sami vode neku svoju politiku, mimo znanja biskupa i BK BiH.

Biskupi žale što je Istanbulska u BiH usvojena bez rasprave

Nakon što su na nedavnom susretu s članovima Hrvatske biskupske konferencije pobliže informirani s tijekom rasprave o Istambulskoj konvenciji, biskupi Bosne i Hercegovine izražavaju žaljenje što je ta konvencija usvojena u Bosni i Hercegovini bez šire rasprave u koju bi bile uključene također Crkve i vjerske zajednice. „Naši biskupi daju potporu braći u biskupstvu u Republici Hrvatskoj i svim ljudima koji se zalažu za istinsko vrjednovanje života, obitelji i bračnog zajedništva muškarca i žene na temeljima naravnog zakona i Božje objave“, istaknuli su sa zasjedanja u Mostaru.

Piše: Kristina Perić, [email protected]

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!