Bivša premijerka Tajlanda pobjegla u Dubai

Bivša premijerka Tajlanda Yingluck Shinawatra pobjegla je u Dubai, kazali su viši članovi njene stranke u subotu, dan nakon što se ona nije pojavila na izricanju presude za nemar zbog kojeg se suočava s kaznom do deset godina u zatvoru, izvještava Reuters.

Izvori iz stranke Puea Thai su naveli da je Yingluck napustila Tajland prošle sedmice i preko Singapura avionom otputovala u Dubai, gdje živi njen brat, bivši premijer Thaksin Shinawatra, koji je tamo pobjegao kako bi izbjegao zatvorsku kaznu za korupciju koja mu je izrečena 2008. godine.

– Čuli smo da je ona otišla u Kambodžu, a zatim u Singapur, odakle je otišla u Dubai. Bezbjedno je stigla i sada se nalazi tamo – izjavio je jedan član stranke koji je odbio da bude imenovan.

Također citirajući izvor iz stranke, CNN navodi da je Shinawatra pobjegla 23. kolovoza sa svojim 15-godišnjim sinom.

Zamjenik šefa državne policije, general Srivara Rangsibrahmanakul, rekao je da policija nema podataka da je 50-godišnja Yingluck napustila zemlju, te da pažljivo prate razvoj događaja.

Sud je izdao nalog za Yingluckino hapšenje nakon što se ona nije pojavila na izricanju presude, koje je pomjereno za 27. rujna.

error: Content is protected !!