BIZARNO: Sjednica okončana bez donesene ijedne odluke

Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić (SNSD) kazao je u petak nakon sjednice tog Doma da posljednja odluka Ustavnog suda BiH derogira interese RS-a.

Izaslanici iz Kluba Srba, čiji je i Špirić član, na sjednici su suzdržanim i glasovima ‘protiv’ odbili većinu točaka dnevnog reda, zbog čega će one biti upućene Kolegiju Doma na usuglašavanje budući za njihovo usvajanje nije postojala potrebna entitetska većina. Špirić je najavio da će nastaviti postupati dok se o svemu ne odrede zastupnici Narodne skupštine RS-a na sjednici zakazanoj za naredni ponedjeljak.

Ovakvo ponašanje izaslanika iz Kluba srpskog naroda uslijedilo je nakon sastanka političkih predstavnika iz RS-u, održanog ranije u Banja Luci, na kojem je odlučeno da će oni na razini BiH obustaviti rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti tijela BiH sve dok ne bude usvojen novi Zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudaca.

Na novinarsku konstataciju upućenu Špiriću da se takvo glasanje srpskih izaslanika ne poklapa s tom odlukom jer su, ipak, na neki način odlučili o svim točkama dnevnog reda, on je replicirao da je u pitanju ista stvar jer neodlučivanje znači ne dopustiti da se protiv interesa RS-a donosi ijedna odluka.

Izaslanik iz Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP BiH) ocijenio je da lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik takvim stavovima ruši Daytonski mirovni sporazum nepoštujući konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Podsjetio je da je i devedesetih godina prošlog stoljeća bilo nakana da se neki povuku iz BiH, ali da je država BiH ipak postala punopravnom članicom UN-a, te je poručio da nitko ne može blokirati BiH, zbog čega je pozvao političke predstavnike iz RS-a da to i ne pokušavaju činiti. Bećirović je prilikom utvrđivanja dnevnog reda sjednice Doma naroda Parlamenta BiH predložio novu točku koja glasi „Informacija o protudaytonskim i neustavnim napadima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na Ustavni sud BiH, s posebnim osvrtom na ugrožavanje ustavnog poretka i mirovnog procesa u BiH“.

On je informirao kolege da je u petak zvanično u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog koji predviđa amandmansku izmjenu čl. 6 stav 1 Ustava BiH i to na način da Ustavni sud BiH ubuduće ima 12 članova, od kojih predsjednik Europskog suda za ljudska prava, nakon konzultacija s Predsjedništvom BiH, nakon tih amandmanskih izmjena treba birati šest članova Ustavnog suda BiH.

 Kako je dodao, dao je i vrlo jasnu argumentaciju zašto to predlažem. Zamjenik predsjedatelja Doma naroda BiH Špirić mu je, pak, poručio da, dok je Kluba izaslanika srpskog naroda u tom Domu, Dodik neće biti točka dnevnog reda Doma naroda.

“Ne zato što ne treba o svemu raspravljati, već stoga što mislim da vaša mržnja s kojom nastupate nije dobra ni za koga u BiH. Morate znati da se u ovom domu i Srbi pitaju, koliko se pitaju drugi klub i treći klub. Neće biti točka dnevnog reda Milorad Dodik. Ja vam to obećavam“, kazao je Špirić.

Nakon glasanja o prijedlogu Bećirovića, šest izaslanika je bilo ‘za’, osam ‘protiv’ i jedan suzdržan tako da ta točka nije dobila potrebnu potporu za uvrštanje na dnevni red sjednice.

Izaslanik iz Kluba Hrvata Zlatko Miletić (DF) pozvao je sve aktere da sjednu za stol i zajednički odluče što dalje u svjetlu novonastale situacije te je ocijenio da cijeli proces treba vratiti u institucije sustava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!