Bliži se kraj ljeta, a turisti još stižu

Premda se bliži kraj ljeta, grupe turista i dalje stižu u Hercegovačko-neretvansku županiju, te se očekuje i solidna podsezona.

Kako sada stvari stoje, upravo ovogodišnja turistička sezona, mogla bi se nazvati najboljom poslijeratnom.

– Prošla godina je bila dobra, a ova je bolja od prošle tako da možemo govoriti da bi ova sezona mogla biti najbolja poslijeratna, potvrdio nam je direktor Turističke zajednice HNŽ-a Andrija Krešić.

Premda se o preciznim brojkama ne može govoriti, procjene su da našu županiju godišnje posjeti od 1.5 do 2 milijuna turista, te se ostvari i oko milijun noćenja. Najposjećenije destinacije su Međugorje, ali ove godine posebno i Mostar i Neum.

– Međugorje je na razini prošlih godina, jer već nekoliko godina Talijani podbacuju, kaže direktor TZ HNŽ-a dodavši da se sveukupno gledajući, kada se pribroje Neum i Mostar, ipak može govoriti o većem broju posjeta. Veliki broj turista i dalje posjećuje Mostar, u Neumu se gužva očekuje još ovaj vikend, no neumski hotelijeri imaju i najavljen solidan broj dolazaka i u podsezoni.

– To nisu kupači, radi se o starijoj klijenteli, koja boravi u Neumu, a obilazi lokalne destinacije. Sve je više turista i iz azijskih zemalja koji dolaze na jedno noćenje, pa je to slučaj i u Neumu, pojašnjava Krešić.

Veliki je broj onih koji godišnji odmor koriste tek u rujnu, kada prođu vrućine, pa se očekuju upravo ti gosti. Zanimljivo je i da su naše turističke destinacije hvaljene i na poznatim svjetskim turističkim internet stranicama, te se svako malo pojavi neki novi klip s naših turističkih odredišta. I iskustva koja dijele oni koji su već bili u HNŽ-u svojevrstan su poziv novim gostima. „Odlična hrana, ljubazni domaćini, apstraktna ljepota…“, komentari su koji se mogu pročitati nakon što stranci posjete naše gradove. Negativnog je o domaćem turizmu sve manje.

I Turistička zajednica HNŽ-a izlaže na sajmovima u inozemstvu, a njezin je štand uvijek solidno posjećen. Sve zajedno govori u prilog tome da će i narednih godina turizam u HNŽ-u ići uzlaznom putanjom. K.Bošnjak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!