Borenović: Besmislen Dodikov poziv na razgovore

Jako je licemjerno i dvolično sada pozivati na razgovore, a imao je na zadnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a priliku da s nama razgovora otvoreno argumentima, rekao je Borenović

Odnosi vlasti i oporbe  loši su do te mjere da više nema razloga ni da sjedaju za zajednički stol. Oporbene stranke odbile su poziv na razgovore predsjednika RS-a i vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika o stanju u RS-u i državi, a prvenstveno o ponovnoj ideji oporbe da se razgovara o smjeni Vlade RS-a. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović jučer je kazao kako su Dodikovi pozivi besmisleni, jer je odbio da se o stanju u RS-u razgovora u parlamentu.

Ukazao je da su Dodik i predstavnici vladajućih stranaka u RS-u imali priliku za razgovore na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a u vezi s radom Vlade RS-a, za koju oporba smatra da je najlošija od postanka RS-a.

Okršaj u parlamentu

– Dodik nije prihvatio te razgovore u parlamentu i on je odgovoran što nije izglasan dnevni red te posebne sjednice, jer je sam to i najavljivao. Jako je licemjerno i dvolično da nakon toga poziva na razgovore, a imao je taj dan priliku da s nama razgovora otvoreno argumentima, rekao je Borenović i dodao kako su iscrpljeni svi modeli razgovora s ljudima koji su “RS doveli u tešku situaciju”.

Borenović je nakon sjednice Predsjedništva PDP-a kazao kako je donesena odluka da SDS i PDP pokrenu interpelaciju u NSRS za pet važnih oblasti, te kako očekuju da će se u srpnju u Narodnoj skupštini pokrenuti pitanje interpelacije. Zbog lošeg stanja u tim sektorima će i tražiti da se ponovno Vladi RS-a izglasa nepovjerenje.

Pojasnio je i da će klubovi zastupnika SDS-a, PDP-a i NDP-a insistirati da se raspravlja o teškom stanju posebno u pet oblasti, a odnose se na ekonomska kretanja i gospodarsko okruženje, stanje u zdravstvenom i mirovinsko-invalidskom sektoru i poljoprivredi, ali i o pitanju demografska kretanja u RS-u.

 Opozicija jedinstvena

Nakon zahtjeva za interpelacijom u srpnju, u roku od 60 dana, odnosno u rujnu u Narodnoj skupštini RS-a bi se trebalo raspravljati o jednoj od ovih oblasti.

Borenović se jučer osvrnuo i na odnose između oporbenih stranaka rekavši kako je zadovoljan razgovorima u vezi s okrupnjavanjem opozicione scene u RS-u. Potvrdio je i da se PDP nalazi u poodmakloj fazi razgovora s NDP-om i drugim strankama koje su zainteresirane za zajednički nastup na narednim izborima. Zajedničkim nastupom na narednim izborima pokušat će sa vlasti skinuti SNSD koji već dugi niz godina vodi Republiku Srpsku.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!