Boris Johnson pozvao Trumpa da zamijeni nuklearni sporazum svojim

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je američkog predsjednika Donalda Trumpa da svojim novim sporazumom zamijeni postojeći iranski nuklearni sporazum, kako bi osigurao da ta zemlja ne nabavi atomsko oružje, javlja agencija Reuters.

“Ako ćemo ga se otarasiti, hajdemo ga zamijeniti… zamijenimo ga Trumpovim sporazumom”, rekao je Johnson, ocijenivši da bi to bio odličan način za postizanje napretka.

Smatra i da Trump “odlično sklapa sporazume”, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Hajdemo surađivati kako bi zamijenili Zajednički sveobuhvatni plan akcije i dobili Trumpov sporazum umjesto toga”, rekao je Johnson.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka planiraju u utorak aktivirati mehanizam iranskoga nuklearnog dogovora za rješavanje sporova nakon iranskog ponovnog kršenja sporazuma sklopljenoga 2015., rekla su dvojica europskih diplomata jučer, prenosi (ALB).

Aktiviranje mehanizma za rješavanje sporova

Diplomati su rekli da je svrha odluke spasiti dogovor putem pregovora s Iranom o tome što bi trebao učiniti da izmijeni odluke koje je donio. Svrha nije ponovno nametnuti sankcije UN-a, rekli su. Tri svjetske sile obavijestit će Europsku uniju u utorak o planu da aktiviraju mehanizam, dodali su izvori.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija nedavno su pozvale Iran da odustane od mjera suprotnih nuklearnom sporazumu, nakon što je Teheran objavio da neće poštivati nikakva ograničenja u procesu obogaćivanja uranija, kako su prenijele agencije.

“Pozivamo Iran da povuče sve mjere koje nisu u skladu s nuklearnim sporazumom”, navodi se u zajedničkom priopćenju njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i britanskog premijera Borisa Jonhsona nakon telefonskog razgovora.

Sporazum je zaključen u Beču 2015. godine nakon 12 godina krize i intenzivnih pregovora između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) te Njemačke.

Iran se u tom sporazumu obvezao na smanjenje svojih nuklearnih kapaciteta u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Povlačenje SAD-a i uvođenje sankcija

Međutim, Trump je 2018. odlučio da se SAD povuče iz sporazuma te ponovno uvede sankcije. Od tada je Iran postupno kršio obveze iz sporazuma.

Visoke tenzije između SAD-a i Irana eskalirale su 3. siječnja, kada je po naređenju američkog predsjednika ubijen jedan od čelnika Revolucionarne garde Irana, general Qassem Soleimani, u napadu bespilotnom letjelicom u bagdadskoj zračnoj luci.

Iran je uzvratio pet dana kasnije kada je ispalio 22 balističke rakete na dvije iračke vojne baze koje koriste Amerikanci.

error: Content is protected !!