Borovac: Čović nije dao suglasnost na sporazum s Islamskom zajednicom

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac potvrdila je današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da je Sporazum između BiH i Islamske zajednice predložen i čeka na postizanje suglasnosti među članovima Predsjedništva BiH.

Izrazila je nadu da će saglasnost među članovima Predsjedništva uskoro biti postignuta te da će se on uskoro naći na sjednici, dodajući da je među članovima Predsjedništva iz reda srpskog (Mladen Ivanić) i bošnjačkog (Bakir Izetbegović) naroda suglasnost u vezi s tim postignuta, ali nije s hrvatskim članom Predsjedništva (Dragan Čović).

Ona je na taj način odgovorila na pitanje zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Denisa Bećirovića koji je pitao zašto to još nije učinjeno kada je sličan sporazum potpisan sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Katoličkom crkvom, ističući da to znači da nisu svi ravnopravni, jer Islamska zajednica ne može ostvariti pravo koje mogu druge dvije vjerske zajednice.

BiH je zaključila međunarodne ugovore – Osnovni ugovor između Svete stolice i BiH i dodatni protokol na osnovu ovog ugovora 2007. godine te Osnovni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i BiH 2008. godine.

Na inicijativu Predsjedništva BiH i zaključkom Vijeća ministara BiH 2011. godine utvrđen je postupak zaključivanja ovog ugovora i sa Islamskom zajednicom te su na toj osnovi vođeni pregovori za zaključivanja.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić zatražila je pismeni odgovor od Vijeća ministara o pogrešnom, kako je kazala, korištenju naziva gradova i općina u Republici Srpskoj kojima se u Federaciji BiH dodaju riječ Bosanski pitajući postoji li neki plan šta će se uraditi kako bi se zabranila upotreba “neustavnih naziva općina”.

Uz napomenu da je Vlada RS-a utvrdila nazive za 61 općinu na teritoriji tog bosanskohercegovačkog entiteta pozvala je da se ti zvanični nazivi i upotrebljavaju, a za primjer je navela da mediji u Federaciji BiH Brod nazivaju Bosanski Brod, Gradišku nazivaju Bosanskom Gradiškom, a Šamac nazivaju Bosanskim Šamcem.

Tokom rasprave o dnevnom redu današnje sjednice poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal Vražalica predložila da jedna od tačaka bude Informacija o opravdanosti odluke o visini i načinu isplate naknade za prijevoz na posao i s posla koju je Vijeće ministara BiH usvojilo u augustu prošle godine.

Zastupnici su taj prijedlog prihvatili te će ova informacija biti razmatrana kao 23. točka dnevnog reda današnje sjednice, a osim toga pred poslanicima je nekoliko prijedloga izmjena zakonskih rješenja.

error: Content is protected !!