Borovac i Moore osudili prijetnje smrću novinaru Bursaću i napad u Kiseljaku

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac danas je održala sastanak sa šefom Misije OSCE-a u BiH ambasadorom Jonathanom Mooreom, na kojem je izraženo zadovoljstvo rezultatima zajedničkog djelovanja u prethodnom periodu.

Riječ je o oproštajnoj posjeti ambasadora Moorea koji 1. rujna okončava svoj mandat šefa Misije OSCE-a u našoj zemlji.

Posebno zadovoljstvo izraženo je zbog činjenice da su srednjoškolci u Jajcu dobili svjedočanstva kakva su željeli, naglasivši kako se mora nastaviti raditi na usklađivanju zajedničke jezgre nastavnih planova i programa, te otkloniti diskriminacija prema bošnjačkoj djeci u RS-u, u smislu omogućavanja njihovog prava da koriste i uče bosanski jezik.

Ambasador Moore je najavio kako se neće mijenjati opredjeljenje Misije OSCE-a u BiH i angažman u zajedničkim aktivnostima u cilju izjednačavanja prava povratnika, odnosno omogućavanja kvalitetnijih uslova njihovog života. Moore je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ministrica Borovac često na terenu, u svim dijelovima BiH, što i sam smatra najboljim načinom da se uvide potrebe i odrede prioriteti u radu, a pogotovo kad je riječ o pomoći povratnicima.

Zajedno su osudili ponovljene prijetnje smrću koje su upućene novinaru Draganu Bursaću, kao i napad na majku i njenu maloljetnu kći u Kiseljaku s motivima nacionalne i vjerske netrpeljivosti, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je počinitelj ovog napada brzo priveden.

– Svaki oblik isljučivosti i nasilja zaslužuje javnu osudu i jasan odgovor svih struktura društva počev od sigurnosnog i pravosudnog do nevladinog sektora. Govor mržnje, a naročito prijetnje smrću i fizički napadi su nešto s čime se društvo u cjelini mora odlučno obračunati u cilju svjetlije budućnosti svih građana BiH – naveli su u zajedničkoj izjavi ministrica Borovac i ambasador Moore.

Ambasador Moore je na kraju ponovio da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i ministrica Borovac imaju punu podršku Misije OSCE-a u BiH u ostvarivanju punog poštivanja ljudskih prava za sve građane, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

error: Content is protected !!