Božo Ljubić: Građanske stranke na bošnjačkoj strani

-Božo Ljubić, zastupnik u Saboru Hrvatske i predsjednik Glavnog odbora HNS-a BiH, ocijenio je gostujući na N1 televiziji, da u BiH ‘ne postoje građanske stranke po europskim standardima. Prema Ljubićevu mišljenju, jedina stranka u BiH koja bi se možda mogla idenficirati takvom jeste Naša stranka. “Oni koji poznaju prilike u BiH ne mogu reći da postoje građanske stranke po europskim standardima. Svaki put kad je bilo ”stani-pani”, sve stranke političkog Sarajeva su bile na bošnjačkoj strani“, riječi su Ljubića koji je dodao da je Naša stranka možda jedna jedina stranka u BiH koju bi se moglo identificirati najbiliže onom što je po europskom standardu ‘građanska’. Prema njegovim riječima, SNSD je socijaldemokratska stranka, a zapravo je na istim pozicija kao SDS.

Dvije mogućnosti za ravnopravnost Hrvata u BiH

Ravnopravnost Hrvata u BiH moguće je postići na dva načina, naveo je, nadalje, predsjednik Glavnog odbora HNS-a BiH. “Jedan od načina je kroz koncept institucionalne ravnopravnosti koji uključuje izmjene Izbornog zakona BiH i kroz strukture vlada, Vijeća ministara i entiteta. Mi već imamo u Vijeću ministara BiH formulu koja može funkcionirati. To je koncept koji bi podrazumijevao zadržavanje dvoentitetskog uređenja. Drugi koncept je refederalizacija Bosne i Hercegovine. Imamo dvije odluke Europskog parlamenta. Dosljednja federalizacija bi podrazumijevala više federalnih jedinica. Taj koncept podrazumijeva najmanje tri, a može biti i deset entiteta“’, pojasnio je sugovornik N1 uz opasku da treći entitet u ovom trenutku nije realna opcija.

“Mi smatramo da to u ovom trenutku nije realno i čitav naš napor je usmjeren na izmjenu izbornog zakonodavstva. Hoće li nekada doći vrijeme i hoće li sazrijeti odnosi… BiH ima 14 ustava. To je apsolutno neracionalno i morat ćemo kad-tad ići u refederalizaciju BiH. Kad će doći vrijeme, nitko ne može reći. I zato mi ne govorimo o podjeli BiH na više entiteta. BiH sve više klizi u pravcu ‘ciprizacije’. Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene Izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju“, zaključio je Ljubić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!