BPK – Brojne primjedbe i sugestije na Nacrt Zakona o policijskim službenicima

Završna javna rasprava o Nacrtu Zakona o policijskim službenicima Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), održana je u Goraždu, nakon što su prethodne upriličene u općinama Foča i Pale u FBiH.

Rasprave su izazvale veliko interesovanje policijskih službenika s područja ovog kantona te je uloženo niz amandmana, primjedbi i sugestija o kojima će se očitovati radna tijela.

Ministrica unutrašnjih poslova BPK Goražde Nizama Rišljanin, istakla je da cilj javnih rasprava i jeste čuti mišljenja policijskih službenika kako bi se što adekvatnije moglo doći do samog prijedloga Zakona o policijskim službenicima.

Po njenim riječima, odredbe koje se tiču penzionisanja ugrađene su u Nacrt Zakona o policijskim službenicima jer tu dilema nema. Najviše primjedbi odnosilo se na ovlasti i mogući prostor koji se ostavlja za politički uticaj na rad policije, hijerarhiju i vrednovanje rada.

„Kada je riječ o ovlastima policijskih službenika, mi smo ovim zakonskim rješenjem nastojali da jednaka prava imaju svi službenici te da se na neki način izvrši depolitizacija same policije. Potrebno je da sjednemo i napravimo najbolje rješenje. Niko nije rekao da je sam nacrt perfektan i da ne treba djelovati, pa smo zbog toga pozvali predstavnike Sindikata policije i Uprave policije da dođu i da zajednički nađemo najbolje rješenje i prevaziđemo sve one probleme na koje smo nailazili ranije. Nastojimo da uskladimo i naše i njihove želje kako bi sam zakon bio dobar za policijske službenike – kazala je Rišljanin.

Pored javnih rasprava, primjedbe i sugestije na Nacrt Zakona o policijskim službenicima BPK mogu se dostaviti u roku od sedam dana u pisanoj formi. Prijedlog  Zakona o policijskim službenicima BPK bi se trebao naći na jednom od narednih zasjedanja Skupštine BPK Goražde.

One thought on “BPK – Brojne primjedbe i sugestije na Nacrt Zakona o policijskim službenicima

  • ožujak 24, 2020 at 1:29 pm
    Permalink

    It’s actually a cool and helpful piece of info. I’m satisfied that you just shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!