Branitelje starije od 57 godina FBiH će osigurati s 5 KM za mjesec u vojsci

Vlada FBiH završila je svoj posao u pogledu novog zakona koji će regulirati status braniteljske kategorije te je sada čitava stvar na Parlament FBiH.

Predloženi zakon predvidio je sva prava za bivše pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policijskih struktura tijekom rata te za članove njihovih obitelji. Brojna prava koja zakon jamči nikada nisu ni bilna sporna, ali jesu iznos naknade koju nezaposleni bivši branitelji trebaju primati i objava registra branitelja.

Tako će, kako piše portal Klix.ba, Federacija BiH za bivše branitelje starije od 57 godina, koji su najmanje 12 mjeseci bili u ratu, nezaposleni su i najmanje su godinu dana na birou za zapošljavanje, osigurati mjesečna egzistencijalna primanja u iznosu od 5 KM po mjesecu provedenom u ratu kao pripadnik Armije RBiH ili HVO-a. Uvjet je i da bivši branitelj koji aplicira na tu mjesečnu pomoć nema druga primanja koja prelaze 50 posto minimalne mirovine u FBiH isplaćene u prosincu 2018. To znači da će pravo na egzistencijalnu pomoć ostvariti bivši branitelji koji mjesečno ni po jednom osnovu ne zarađuju više od 170 KM mjesečno. Tako će nezaposleni bivši branitelji stariji od 57 godina od FBiH maksimalno moći dobiti 240 KM mjesečno i to ako su u ratu kao vojnici proveli svih 48 mjeseci. Iz Vlade FBiH poručuju da taj iznos nekada može biti i niži, ovisno o utvrđivanju koeficijenta.

Vlada FBiH će za tu namjenu godišnje planirati 50 milijuna KM.

Bivši, pak, branitelji koji su mlađi od 57 godina svoja prava morat će tražiti na županijskoj razini, a koja će, sukladno mogućnostima, urediti uvjete, način i postupak ostvarivanja prava na novčanu naknadu.

Od ostalih prava koje zakon jamči bivšim braniteljiima izdvajaju se i pravo na zdravstvenu zaštitu, na liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratna novčana pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugoj županiji i besplatno liječenje PTSP-a, povoljniji uvjeti i prioritet pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, prijevremeno povoljnije umirovljenje te duži godišnji odmor po osnovu sudjelovanja u oružanim snagama.

Uz navedena prava, dodaje Klix, propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Bude li u Parlamentu FBiH usvojen na vrijeme, novi zakon i sva prava iz zakona za branitelje bi trebala važiti od 1. srpnja.

error: Content is protected !!