Bregu: Pojačati regionalnu suradnju

Nije više riječ samo o proširenju, već i o ujedinjavanju Europe, jer je Europska unija (EU) nepotpuna bez Zapadnog Balkana. Ova je regija geostrateška interesna zona Unije. S druge strane, kao netko tko dolazi iz regije, željela bih vidjeti da Zapadni Balkan preuzme veću odgovornost za regionalnu saradnju, kako bi zajednički radio i unaprjeđivao naša društva u cjelini, rekla je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu na godišnjoj generalnoj skupštini Udruženja njemačke privrede za Istočnu Europu.

-Budućnost u Europi, kako je ja vidim, i nadam joj se u nerednih pet godina,  obuhvaća više ljudi bistrog uma i jasnih vizija. Također se nadam da će među Europljanima biti manje podjela u pogledu Zapadnog Balkana. Zato mi u Vijeću za regionalnu suradnju podržavamo preporuke Komisije da već sada otpočnu pregovori s Republikom Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a na osnovu pojedinačnih zasluga i postignuća, nagrađujući predanost i trud uložen u europeizaciju. To bi bio snažan vjetar u leđa cijeloj regiji, ali i zdrava konkurencija da se intenzivira rad i više učini za njegove građane, rekla je Bregu na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu, zajedno sa Zoranom Zaevim, premijerom Republike Sjeverne Makedonije, Thomasom Kramerom, članom Upravnog odbora Deutsche Telekoma i Sabinom Stohr iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Njemačka poslovna zajednica u potpunosti se pridružila podršci Vijeća za regionalnu suradnju za neodložnim otvaranjem pregovora o pristupanju Europskoj uniji s Republikom Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

-Unatoč brojnim preostalim izazovima, mnogo toga se promijenilo nabolje u regionu od početka rada prethodnika Vijeća za regionalnu saradnju –  Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Europu, osnovanog u Sarajevu 31. srpnja 1999. godine. Mnogi će vam reći da ako je nešto naučeno iz dvadeset godina rada Pakta stabilnosti onda je to da su perspektive članstva u EU i NATO bile ključni, glavni pokretači pomirenja, političkog razvoja u regionu i provođenja teških reformi na domaćem terenu. A što se tiče šest ekonomija Zapadnog Balkana, za njih to još uvijek važi. Bez jasne perspektive i nastavka procesa na temelju zasluga sve je na kocki, zaključila je Bregu.

Na marginama sastanka, generalna tajnica Bregu sastala se s premijerom Zaevom. Dvoje dužnosnika razgovarali su o regionalnoj suradnji, posebno u svjetlu predstojećeg samita Zapadnog Balkana u sklopu Berlinskog procesa u srpnju u Poznanju, kao i o rezultatima u pogledu provedbe Višegodišnjeg akcijskog plana za regionalni ekonomski prostor.

Složili su se da su dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja i dalje ključni elementi procesa stabilizacije i pridruživanja, kao i procesa proširenja, te da regionalnu suradnju treba pojačati.

error: Content is protected !!