Broj mrtvih u Francuskoj mnogo viši od vladinih brojki

Broj preminulih u epidemiji koronavirusa u Francuskoj mnogo je viši od svakodnevnih brojki koje objavljuje vlada, izjavio je u srijedu visoki francuski zdravstveni zvaničnik.

Francuska je izvjestila utorak o ukupno 1.100 preminulih u epidemiji, što je rast s 91 osobe od 14. marta i više nego desetostruko povećanje u 11 dana, te rast od 28 posto dnevno, pokazuju podaci koje prati Reuters.

– Mi samo znamo za podatke koje pružaju bolnice – izjavio je Frederic Valletoux, predsjednik Federacije francuskih bolnica, za France Info radio.

– Povećanje zvaničnih brojki već je značajno, ali bi apsolutne brojke, bez ikakve sumnje, bile mnogo više ako im pridodamo ono što se dešava u staračkim domovima kao i o ljudima koji su umrli u kući i koje nismo uračunali – kazao je Valletoux.

Načelnik državne agencije za javno zdravstvo Jerome Salomon izjavio je u utorak da će vlasti uskoro biti u stanju da prikupljaju brojke preminulih u staračkim domovima, što bi najvjerovatnije rezultiralo velikim povećanjem registrovanih žrtava.

 Francuski mediji javili su o desecima preminulih u staračkim domovima, dok je javljeno o 15 preminulih u samo jednoj instituciji u istočnoj Francuskoj. Le Monde je javio o 39 preminulih u staračkim domovima u regiji Ile-de-France u okolini Pariza u ponedjeljak, i piše kako su starački domovi u privatnom vlasništvu nevoljni da objave podatke, prenosi Reuters.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!