Ćamil Ramić: ”Dovedeni smo na rub egzistencije”

Jedan od problema s kojima se susreću jeste i nedostatak stručnog osoblja koji bi radili s djecom, a najviše s djecom s poteškoćama u razvoju

Dječji dom ”Egipatsko selo”, čiji je osnivač Grad Mostar, trenutačno skrbi o 30 štićenika, uzrasta od 3 do 20 godina, a utočište i dom u njemu pronalaze djeca iz cijele BiH, uključujući i djecu bez roditeljskog staranja, djecu u stanju socijalne potrebe, djecu čiji je razvoj ometen u obiteljskim prilikama, kao i djecu s poteškoćama u razvoju. Što se tiče financijske situacije u domu, ona je teška, kao u većini državnih ustanova. Djelatnici ove ustanove se pribojavaju za njen opstanak, a s tim problemom već godinama muku muče. Više puta su dovedeni na rub egzistencije, kasnili s plaćanjem troškova za vodu, električnu energiju, plin, hranu i ostale usluge kao i sa isplatom plaća radnika, što je slučaj i u ovoj godini.

Brojni problemi

Ćamil Ramić, ravnatelj Egipatskog sela, u razgovoru za Dnevni list je kazao kako trenutno pokušavaju riješiti s Gradskom upravom odobravanje određenih sredstava kako bi uspjeli podmiriti sve zaostale troškove, no, prema njegovim riječima, po ovome pitanju, nisu toliko optimistični.

“Već godinama se suočavamo s kašnjenjem ličnih dohodaka, što je sada slučaj. Mi smo javna ustanova i na gradskom smo proračunu, ali smo jedina ustanova kojoj još uvijek nije reguliran financijski status. Primamo neka određena sredstva koja su nedostatna da bi dom mogao funkcionirati. Gradskog vijeća nema i ne mogu se donositi odluke”, kazao je Ramić.

Jedan od problema s kojima se suočavaju jeste i nedostatak stručnog osoblja koji bi radili s djecom, a najviše s djecom s poteškoćama u razvoju, kojih je trenutno u ovoj ustanovi jako puno, što dodatno otežava ionako tešku situaciju u domu.

“Nedostaje nam socijalni radnik, psiholog, kao i pedagog koji bi direktno radili s djecom s poteškoćama u razvoju. Imamo 15 uposlenih što, smatram, nije dovoljno za jednu ovakvu ustanovu”, rekao je Ramić.

Bez pomoći

Mišljenja je kako je u periodu prije jedne decenije, pa čak i više, rad ove ustanove bio na, moglo bi se kazati, zavidnoj razini, jer je opstajala pomoću brojnih donacija iz inozemstva, no danas su dovedeni na rub egzistencije.

“Ovim putem upućujem apel nadležnim i svim ljudima dobrog srca, koji su u mogućnosti, da nam pomognu ovu ustanovu dovesti u prvotno stanje i osigurati bolje sutra svim štićenicima”, kazao je, na kraju, Ramić.

Piše: Džemila Ovčina, [email protected]

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!