ČAMPARA: Ministri HDZ-a BiH blokiraju donošenje uredbe kojom bi se privodilo one koji krše mjere samoizolacije

Kršenje izrečenih mjera samoizolacije je veliki problem jer predstavlja ozbiljnu prijetnju za širenje korona virusa, upozorio je u intervjuu za Anadoliju ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara (SDA), te obrazložio kako je upravo stoga bio predložio uredbu sa zakonskom snagom da se odmah nakon izricanja prve mjere upozorenja, ide na mjeru pritvaranja, odnosno apsolutnu izolaciju tih ljudi. No, ta uredba još nije stupila na snagu budući ju Vlada FBiH do sada nije ni razmatrala.

Neozbiljno shvaćanje situacije

“Da budem iskren, ministri iz reda HDZ-a BiH su bili protiv donošenja uredbe sa zakonskom snagom, za donošenje koje ja ne vidim apsolutno niti jedan razlog. Jer, ustav je i predvidio uredbe sa zakonskom snagom u ovakvim situacijama, u vanrednim okolnostima. A upravo imamo tu okolnost. Vidjet ćemo što će Vlada FBiH uraditi u narednom periodu. Vlada FBiH tražila je zaključkom od Kriznog stožera Civilne zaštite FBiH da donese i posebnu naredbu, ako se neće donijeti uredbu sa zakonskom snagom, ali Krizni je stožer u ranijem sastavu bio donio samo preporuku. Mislim da je to malo neozbiljno i da svi moramo ozbiljnije shvatiti  situaciju. Ne bih volio da dođemo u situaciju da žalimo za onim što nismo uradili na vrijeme. Mislim da je to opasno“, upozorio je Čampara te argumentirao da kršenjem mjera samoizolacije imamo “tempirane bombe” koje hodaju po ulicama brojnih gradova a koje jednostavno mogu zaraziti ostalo stanovništvo. Ministar unutarnjih poslova FBiH je za Anadoliju, među ostalim, govorio i o eventualnom produženju mjera obzirom da se u narednih mjesec dana očekuje kritični udar virusa korona u BiH.

Produženje mjera ovisi o Federalnom stožeru Civilne zaštite

“Ovisi o Federalnom stožeru Civilne zaštite koje će mjere uvoditi, ali ja mislim da je situacija ozbiljna, ne samo u BiH, već i u regiji, Euopi i svijetu. Mislim da treba slušati struku, epidemiologe, zdravstvene radnike i druge koji mogu davati preporuke… Treba uraditi sve ono što će umanjiti širenje virusa. Apeliram i molim građane da budu strpljivi. Znam da su ovo teške situacije kao i sama okolnost da su na snazi ovakve mjere. Ali, sve se radi upravo iz razloga da građani budu zaštićeniji. Treba se strpiti još 2-3 tjedna. I epidemiolozi kažu da taj val dolazi za 2-3 tjedna. A o narednim mjerama javnost će biti pravodobno obaviještena. Za to sam da se poduzme sve ono što bi moglo spasiti ljudske živote u BiH“, kaže Čampara.

Aljoša Čampara, ministar unutarnjih poslova Federacije BiH, izjavio je u petak da je počelo masovnije sklanjanje migranata s ulica u Sarajevu, dok će isto narednog tjedna uslijediti i u Unsko-sanskoj županiji. Ministar je istaknuo kao bitno u uvjetima borbe s korona virusom da djeca ostanu kućama. (AA)

error: Content is protected !!