ČANAK Zahtjev za puštanje Mladića je štetan za Srbiju

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozvao je danas Vladu Srbije da ni u kom slučaju ne uputi zahtjev za puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika Ratka Mladića.

“Optužnica tereti Mladića za zločin genocida, progon na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi, istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti, deportacije, uzimanja talaca i ostala nehumana djela. Bilo kakva garancija za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića, koju bi dale vlasti Srbije, predstavljala bi nedobronamjeran gest, koji bi nanio veliku štetu međunarodnoj poziciji Srbije i uveliko narušio odnose naše i susjednih država”, naveo je Čanak u priopćenju.

Podsjetio je da je Ratko Mladić 14 godina bio jedan od najtraženijih bjegunaca na Interpolovoj potjernici, i tek je maja 2011. godine uhapšen u okolini Zrenjanina, a Srbija se godinama suočavala sa brojnim problemima vezanim za Mladićevo skrivanje.

On je kazao da su ratovi devedesetih godina prošlog vijeka na svjetlost dana vratili masovne zločine protiv čovječnosti i predstavljaju tamnu stranicu u istoriji balkanskih naroda.

“Suđenje optuženicima za ratne zločine prilika je da se cijele nacije i države suoče sa zločinima, koji su često činjeni u njihovo ime”, poručio je Čanak.

error: Content is protected !!