Čelnici Aluminija na sastanku s predstavnikom banke koja je ‘legla’ na račune radnicima

Radnici mostarskog Aluminija, i oni koji su dobili otkaz i oni koji su ostali i dalje na platnom popisu našli su se pred novim problemom.

Naime, pojedine banke ‘legle’ su im na račune i uzele dio a nekim i cijele otpremnine kako bi podmirili tekuće minuse i druge obveze. Do sada je isplaćeno više od 320 otpremnima i za tu svrhu je potrošeno više od tri milijuna maraka. Banke su bez prethodne najave uzele veći dio toga novca želeći namiriti potraživanja po osnovu minusa na tekućim računima i drugim obvezama, a na adrese radnika obavijest je došla tek nakon što su ostali bez novca.

Zbog novonastale situacije u ponedjeljak će se održati sastanak Uprave Aluminija i predstavnika banke koja je ‘legla’ na račune. Hoće li se uspjeti ublažiti šteta koja je nastala za radnike, nije poznato.  Banka navodno ne prihvaća drugu plaću isplaćenu u srpnju koja je isplaćena kao akontacija za kolovoz. Zbog toga su ukinuti minusi na karticama i ‘pokupljen’ novac. Ostaje vidjeti hoće li Aluminij pronaći zajednički jezik s predstavnicima bankarskog sektora. 

Podsjetimo, jedno od prvih obećanja Kriznog vijeća Aluminija bilo je da će s bankama dogovoriti mjere kako radnici koji moraju otplaćivati kredite ne bi došli odmah na ‘udar’. Upravo se to dogodilo čim su ‘legle’ otpremnine.

error: Content is protected !!