Čelnici oporbe podnijeli kaznenu prijavu protiv direktora “Službenog glasnika RS-a“

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, u petak su Okružnom javnom tužilaštvu u Banja Luci podnijeli kaznenu prijavu protiv Dragana Veselinovića, direktora “Službenog glasnika RS-a“, zbog neobjavljivanja dvije odluke Narodne skupštine RS-a vezane za referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Čavić je nakon podnošenja prijave pojasnio da su njihovi pravni stručnjaci sačinili ozbiljnu kaznenu prijavu zbog neobjavljivanja odluka o održavanju referenduma u RS-u iz 2015. o Sudu i Tužiteljstvu BiH i o sastavu komisije za provođenje referenduma.

“Očekujemo od tužiteljstva da poduzme radnje, jer se radi o kaznenim djelima propisanim čl. 347. i 354. Kaznenog zakona RS-a. Uz prijavu je dostavljeno deset akata koji predstavljaju dokaze za našu tvrdnju i osnovanu sumnju da se radi o počinjenom kaznenom djelu zbog svjesnog neobjavljivanja odluke Narodne skupštine u “Službenom glasniku RS“, čime je derogirana ustvana uloga Narodne skupštine, ustavno načelo da odluke skupštine stupaju na snagu osmog dana od dana njihove objave“, obrazložio je on uz napomenu da su protekle gotovo dvije godine od donošenja odluka Narodne skupštine RS-a do objave u “Službenom glasniku“. Kako je dodao, odluke su objavljene tek nakon što je oporba izvršila pritisak na skupštinsku većinu i na ljude u “Službenom glasniku“, što, prema riječima lidera NDP-a, potvrđuje da postoje suučesnici u ovom djelu. Predsjednici oporbenih stranaka u RS-u inzistiraju da tužitelj izda nalog o provođenju istrage i da se utvrdi tko su nalogodavci i osobe koje su vršile pritisak na direktora Veselinovića da počini kazneno djelo. Govedarica  očekuje da će ova kaznena prijava biti ozbiljno shvaćena i da će Veselinović morati objasniti zbog čega je odluku držao dvije godine skrivenu u prostorijama “Službenog glasnika“ i je li to radio pod nečijim pritiskom.

U osvrtu na potez lidera oporbe, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je da kaznena prijavu protiv direktora “Službenog glasnika RS-a“ nema nikave veze s rukovodstvom entitetskog parlamenta “Mi smo uradili sve kako to Poslovnik od nas zahtijeva, a pravo oporbee je svoje ciljeve realizirati kako misli da treba“, rekao je Čubrilović. Direktor Veselinović je, pak, izjavio da je uvijek spreman za svoj rad odgovarati Vladi RS-a, kao osnivača “Službenog glasnika“, ali i pred sudskim tijelima. On ne smatra spektakularnim to što su predstavnici oporbe podnijeli kaznenu prijavu protiv njega te ističe da je radio najbolje što je znao i mogao u određenim okolnostima. Upitan zašto odluke Narodne skupštine nisu objavljene skoro dvije godine, Veselinović je odgovorio da će o tome razgovarati pred sudskim tijelima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!