Cerar smatra da Hrvatska daje loš primjer Balkanu

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je u razgovoru za bečki Der Standard kako neprihvaćanjem presude arbitražnog suda Hrvatska šalje pogrešnu poruku zemljama zapadnog Balkana na njihovu putu u EU.

Na pitanje lista treba li Srbija prije ulasku u EU priznati Kosovo, budući da je to ‘najteže granično pitanje u regiji’,  Cerar je kazao da se zalaže za ulazak cijele regije u EU ako te države ispune uvjete, među kojima je i rješenje otvorenih graničnih pitanja prije ulaska.

– Kad se radi o graničnim pitanjima, zemlje koje ne mogu postići političko rješenje trebale bi prihvatiti ‘naš model’ i probleme riješiti arbitražom jer bi drugi načini rješenja konflikta bili opasni – ustvrdio je Cerar, dodavši da hrvatski primjer nepoštivanja arbitražne presude nije u tom smislu poticajan za regiju.

– Hrvatska sada šalje vrlo loš signal regiji, ali i Europskoj uniji – kazao je Cerar, dodavši da je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića nastojao uvjeriti kako je implementacija arbitražne presude jedino rješenje, ali da u tome nije uspio.

Kako prenosi Hina, Cerar je kazao kako će Slovenija ovih dana protiv Hrvatske pokrenuti pravne postupke, najprije pred Europskom komisijom, a onda i pred sudom EU-a, osobito ako na pismo koje ovih dana iz Ljubljane odlazi u Bruxelles Komisija ne bude reagirala u skladu s očekivanjima.

Cerar je najavio kako će Slovenija imati rezerve glede planiranog ulaska Hrvatske u Schengensku zonu, ako se rješenje spora oko granice ne bude riješilo kako očekuje Ljubljana.

– Ne mogu zamisliti da Hrvatska ili bilo koja država bude u Schengenskoj zoni, a da prije toga njene granice ne budu definirane –  kazao je Cerar za Der Standard. Dodao je kako Hrvatska danas ne bi bila niti u Europskoj uniji da nije pristala na arbitražu sa Slovenijom, a sada odbacuje arbitražnu presudu.

error: Content is protected !!