Ćerimagić: Milijun građana BiH se 2014. opredijelilo protiv SDA, HDZ i SNSD

Adnan Ćerimagić, analitičar Inicijative za europsku stabilnost je, gostujući na N1 televiziji, za koju je komentirao kašnjenje u ispunjavanju obveza BiH na putu ka EU, kazao da je BiH poznata po tome što gubi puno vremena kada su pitanju eu. integracije u odnosu na svoje susjede.

“Svako izgubljeno vrijeme nije dobro za BiH. Ali, za razliku od svog dosadašnjeg gubitka vremena, na Upitniku EK-a smo radili i to potencijalno može biti dobro za BiH. Napravljena je jedna vrsta inventure koju je EK tražila od nas. EK je postavila pitanja za sve sfere života u BiH te je više tisuća ljudi sudjelovalo u prikupljanju informacija. Politika je obećala određene korake na putu eu. integracije. Ako ih ne ispuni na izborima, na građanima je da ocijene“, rekao je on. Upitan mogu li se očekivati dodatna pitanje Europske komisije za BiH, odgovorio je potvrdno s obrazloženjem da EK želi saznati realnu situaciju u zemlji.

“Javnost nije upoznata za sadržajem odgovora i treba sačekati da vidimo hoće li biti dodatnih pitanja. Bilo bi korisno da odgovori na pitanja budu dostupni javnosti“, smatra on te dodaje da je teško procijeniti kada bi moglo doći mišljenje EK na odgovore na pitanja iz Upitnika.

Prema mišljenju Ćerimagića, odnos Bruxellesa prema BiH za ovdašnje je ljude pomalo zabrinjavajući.

“U Bruxellesu se razgovara o Srbiji i Crnoj Gori kao potencijalno spremnim zemljama za članstvo u EU 2025. godine. BiH nije u tom krugu. Trenutno Bruxelles razmišlja tako da bi 2025. godine BiH bila okružena s tri susjeda koji su članovi EU. BiH je nesuklađena s eu. standardima i eu. zakonodavstvom i trenutno je najneusklađenija zemlja regije“, pojasnio je sugovornik N1.

Kako je, nadalje, ukazao, veliki izazov bh. politike i društva jest uvjerenje da, ako zauzimate maksimalističke pozicije, ako se svađate i prepirete i niste spremni za kompromis, time dobijate izbore i da to glasači žele vidjeti od političara. Plašim se da je to uvjerenje rasprostranjeno među bh. političarima, ali i strancima koji prate bh. politiku. No, postoji puno indicija da to nije točno. Primjer da to nije uspješno je izborni rezultat SNSD-a od 2006. do 2014. U tom periodu je SNSD izgubio 50.000 glasova, bez obzira što je broj glasača u RS-u značajno narastao. Tri najveće stranke, SDA, HDZ BiH i SNSD, su 2014. ukupno dobile oko 600.000 glasova od ukupno 1.600.000 glasova. To znači da se milijun građana odlučilo za druge stranke“, naveo je Ćerimagić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!