Christian Schwarz-Schilling: Politika RS-a podriva jedinstvo BiH i tome se mora jasno stati na put

Na konferenciji Bledski strateški forum u Sloveniji govorilo se, između ostalog, i o pitanjima integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU. Taj skup je okupio ministre vanjskih poslova tih zemalja.

No, upadljivo je malo bilo ministara vanjskih poslova iz zemalja članica EU-a, piše Christian Schwarz-Schilling u novom komentaru za Deutsche Welle.

Gost koji je svakako privukao najveću pažnju bio je Amerikanac Matthew Palmer, kao novoimenovani specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

SAD su sada preuzele inicijativu i učinile prvi korak kako bi razdrmale EU – zaposlenu vlastitim problemima – kako bi zemlje Zapadnog Balkana ponovo dovele za pregovarački stol i kako bi ih potaknule da pronađu istinsko rješenje za nesuglasice koje postoje već skoro 20 godina.

SAD ne žele prepustiti regiju ruskom utjecaju

Zapravo je bio zadatak EU-a da energično radi na problemima regije i europskoj integraciji tih zemalja. Tokom 90-ih godina, kada su Bosna i Hercegovina a kasnije i Kosovo bile umiješane u užasne ratove, inicijativa SAD bila je ta koja je stvari na Balkanu izvela na pravi put.

Iskustvo nam je pokazalo da su samo ona rješenja, koja su bila usaglašena između Amerike i Europe, uspješna i trajna. Sve dosadašnje akcije Bruxellesa bile su previše razvodnjene i nisu zaista vodile k cilju. Zato bismo Sjedinjenim Američkim Državama trebali biti zahvalni na ovoj inicijativi, iako se to nekim Europljanima sigurno ne dopada.

Jedan dobar poznavatelj regije, profesor Daniel Serwer, rekao je da predsjednik Trump pred predsjedničke izbore sljedeće godine hoće da uknjiži još jedan uspjeh – po pitanju zastoja u rješavanju problema između Srbije i Kosova.

Svi su složni da je fokus Matthewa Palmera na Kosovu. Diskusija o opasnoj „razmjeni teritorija” između Kosova i Srbije, s katastrofalnim posljedicama po Bosnu i Hercegovinu i druge zemlje regije, poslije berlinske konferencije o Zapadnom Balkanu krajem travnja uklonjena je s dnevnog reda.

Ja sam odavno energično upozoravao na opasnost od novog povlačenja granica prema etničkim mjerilima. Nadam se da je sada jasno da se ta čvrsta pozicija međunarodne zajednice podudara s mirovnim sporazumima. Palmer se o tome još nije decidirano izjasnio. No, i pored toga, nosi poruku da SAD na Balkanu ne žele monoetničke, već „građanske” države. To se slaže s europskom linijom i stavom Njemačke.

Europa ne može biti jasna po pitanju BiH

Zar Europska unija sada ne bi trebala preuzeti inicijativu i imenovati specijalnog opunomoćenika upravo za razgovore između Prištine i Beograda, opunomoćenika koji bi bio nadležan i za regiju Zapadnog Balkana? To bi bilo dosljedno. Zar nije vrijeme da se srpskoj manjini koja živi na Kosovu da vlastiti glas, a ne samo da se čeka da Beograd bude jedini koji govori u ime tih Srba?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se upravo sreo sa senatorima SAD Ronom johnsonom i Chrisom Murphyjem. Republikanac Johnson je ekspert za sigurnosna pitanja u državi i inozemstvu – i to je dobar signal. Tu bi EU trebalo da što prije otpočne suradnju sa SAD-om  kako bi u sve to unijela svoju europsku perspektivu.

Mora se postaviti i pitanje nije li Bosna i Hercegovina, koja je doživjela najužasniji etnički rat, već godinama talac balkanskih razmimoilaženja. Tu je odavno trebalo jasno staviti do znanja da ambicija Milorada Dodika da otcijepi Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine vodi u uništenje države Bosne i Hercegovine. Budući Europa, očito, nije u stanju da to jasno i glasno kaže, sada to mora učiniti SAD.

Prethodno zaraćenim državama Srbiji i BiH se, zbog povijesnih procesa, ne može tek tako prepustiti da same pregovaraju. Politika Republike Srpske podriva jedinstvo Bosne i Hercegovine. Tome se mora jasno stati na put – posebno zato što to direktno protivrječi Dejtonskom sporazumu o kojem je sa sukobljenim stranama pregovarala Amerika.

Ostaje nada da su SAD i Europa sakupile dovoljno povijesnog iskustva i da će s novom inicijativom Palmera i s novim ljudima u Europskoj komisiji prepoznati važnost zajedničkog djelovanja i izlaska u susret jedni drugima. B.K.

error: Content is protected !!