Cijeli je život tražila ljubav koju su joj roditelj uskratili: ‘Moraš sam naučiti na svojim pogreškama…’

Kada je prije malo više od dvadeset godina legendarna Jane Fonda zamolila svoju kćer da joj pomogne napraviti kratki video o njezinu životu, ona joj je samo rekla: ‘Zašto jednostavno ne uzmeš kameleona i pustiš ga da prođe kroz scenu.’ I zapravo time nije pogriješila jer je danas 82-godišnja Jane Fonda u svom životu bila vjerojatno sve što se biti da – glumica, seks bomba, revolucionarka, fitness guru, filmska producentica, glasna antiratna aktivistica, ali i žena milijunaša, piše Tportal.hr.

‘Ne znači da s iskustvom postajete i mudriji, to se događa tek kada iskusite sve što vam život pruža. Imam gotovo 81 godinu i osjećam se bolje nego ikada. Znam da to zvuči glupo, no to je istina’, govorila je prošle godine holivudska legenda Jane Fonda, čiji su život obilježila čak četiri muškarca – njezin otac Henry Fonda, ali i tri supruga koje je imala – Roger Vadim, Tom Hayden i Ted Turner.

Jane Seymour Fonda rođena je 21. prosinca 1937. u New Yorku, kao kći legendarnog glumca Henryja Fonde i njegove druge supruge, njujorške pripadnice visokog društva, Frances Seymour Brokaw, koja je počinila samoubojstvo kada je Jane imala samo 12 godina.

Traume iz djetinjstva

‘Kao dijete, uvijek misliš da si ti kriv, jer dijete ne zna kriviti druge. Treba proći dugo vremena dok te prođe krivnja i naučiš to pustiti’, priznala je Fonda koja dugo nije znala što se dogodilo s njezinom majkom, budući da joj je otac govorio da je umrla od srčanog udara, a pravu istinu doznala je tek nakon što je pročitala članak u magazinu.

‘Moja majka je bila u nekom svom svijetu i nije se mogla nositi s bolešću. Sada razumijem zašto me nikada nije mogla pogledati s ljubavlju, očima kakvima sam ja gledala nju. Tek sad mogu razumjeti, istinski oprostiti.’

Frances Seymour Brokaw počinila je samoubojstvo nakon što je završila u psihijatrijskoj ustanovi gdje je dospjela kada je doznala da je suprug vara. Samoubojstvo je počinila kod kuće, nakon što je liječnike uvjerila da je dobro, a zapravo se došla oprostiti od djece:

‘Nisam tad previše marila za majku. Ona je u mojim očima bila gubitnica i tog dana kad je došla kući, Peter i ja smo se na katu igrali. Nisam htjela sići i pozdraviti je. Nekoliko sati kasnije saznala sam da je mrtva. Uzela je iz kupaonice žilet kojim si je u bolnici prerezala vrat. Tek mnogo godina kasnije shvatila sam što je moja jadna majka proživljavala. No morala sam odrasti i sama steći životno iskustvo da bih je mogla razumjeti.’

Nakon gubitka majke, nju i brata Petera nastavio je odgajati otac koji je bio poprilično hladan i distanciran od djece, a kao posljedicu svega što joj se događalo u životu, Jane je od ranih dana počela imati poremećaje prehrane, čime se borila godinama.

‘Naš otac je i kod kuće bio slavni glumac. A tu mu nitko nije napisao scenarij u kojemu mora reći – Jane, Peter – ja vas volim! Još od odlaska u internat patila sam od bulimije i anoreksije. Obično kažu da tu bolest dobivaju djevojke zbog odnosa s majkom, no ja sam shvatila da je to bilo zbog oca. Nije me želio u svojoj blizini.’

Nakon internata upisala je koledž Vassar, no tamo nije dugo izdržala. Nakon dvije godine odustala je i otišla u Pariz studirati umjetnost. Tamo je provela šest mjeseci, a povratak u New York označio je i novi poslovni angažman – postala je model, no shvatila je da je to ne usrećuje i nova odluka je pala – krenut će stopama svog oca, s kojim je imala svoj debi na pozornici Omaha Community kazališta 1954. godine.

Prekretnica

Četiri godine kasnije susret sa slavnim Leejem Strasbergom promijenio joj je život, o čemu je svojedobno progovorila: ‘Otišla sam u Actors Studio i Lee Strasberg mi je rekao da imam talent. Pravi talent. To je bio prvi put da mi je netko, osim mog oca koji je isto rekao, priznao da sam dobra u nečemu. Bila je to prekretnica mog života. Otišla sam u krevet razmišljajući o glumi, probudila sam se misleći o glumi, napokon sam shvatila što želim.’

Onda su stigle 60-e, zlatno doba njezine karijere – imala je svoj filmski debi u ‘Tall Story’ s Anthonyjem Perkinsom, dok je zahvaljujući predstavi ‘There Was a Little Girl’, koju je izvodila na Broadwayju, dobila i svoju prvu nominaciju za prestižnu nagradu Tony.

Idućih godina uspješno je ‘žonglirala’ između kazališta i filma, snimajući po dva filma godišnje, o onda joj je francuski režiser, ujedno i suprug Roger Vadim, dao ulogu 1968. u sci-fi priči o Barbarelli, zahvaljujući kojoj je postala seks simbol. Uloge su se nizale, kao i nomainacije, a prvog Oscara osvojila je 1971. za ulogu u trileru ‘Klute’, u kojem je glumila sa Donaldom Sutherlandom.

S dolaskom novog desetljeća, Jane Fonda shvatila je da i svoj hobi može unovčiti, pa je ubrzo snimila video kazete s vježbama aerobika, a koji su momentalno postali nevjerojatni hit. Svi su 80-ih željeli izgledati kao Jane Fonda, stoga su intenzivno s njom i vježbali. Njezine VHS snimke pod nazivom ‘Jane Fonda’s Workout’ postale su najprodavaniji VHS svih vremena, čija je brojka prešla nevjerojatnih 17 milijuna primjeraka.

‘Razmišljala sam i dosjetila se – ako se u nešto razumijem, onda je to tjelovježba. Počela sam snimati videokasete na kojima pokazujem ženama kako da ostanu fit. Ne, nisam to počela raditi iz dosade nego da možemo nastaviti s aktivizmom.’

Iako se u međuvremenu zasitila svega, 2005., nakon 15 godina pauze, vratila se na velika vrata ulogom u filmu ‘Za sve je kriva svekrva’ u kojem je glumila sa Jennifer Lopez. Te iste godine objavila je i svoju autobiografiju ‘My Life So Far’.

I dalje radi

Filmove i serije i dalje snima, no pažljivo ih bira, a osim glumačke karijere život joj je obilježio i politički aktivizam – glasna je zagovornica svih pokreta za zaštitu ljudskih prava, a ne odustaje od svojih angažmana ni u antiratnim prosvjedima. To ju je zaokupilo još u 60-im godinama tijekom Vijetnamskog rata. I dan danas mnogi se jasno sjećaju njezine fotografije na kojoj pozira sa šljemom na glavi i protuzrakoplovnim topom u rukama na području Vijetnama. Iako je zbog te fotografije naposljetku požalila, te se ispričala vijetnamskim veteranima, mnogi joj to nikada nisu oprostili, no ona je nastavila sa svojim političkim aktivizmom.

Čak je prije dva mjeseca uhićena na stepenicama Ureda federalne vlade u Washingtonu gdje je s nekolicinom ljudi prosvjedovala zbog klimatskih promjena, sve dok je policija nije odlučila privesti.

Svog prvog supruga upoznala je kada je karijeru odlučila nastaviti daleko od Hollywwoda – u Europi. ’Oduševljavao me francuski film i zato sam se otputila u Europu. Ovdje će mi susret s Rogerom Vadimom promijeniti život. Znala sam da je na glasu kao ženskaroš, da ima dijete s Catherine Deneuve i, kad sam te večeri s kolegama došla u Le Maxime’s, odjednom se pročulo da dolazi Vadim. Odlučila sam izbjegavati ga pod svaku cijenu, no čim je ušao, kao da me pogodila munja. Bio je nevjerojatno šarmantan, zračio je seksepilom. Kao da je došla rock-zvijezda. Obećala sam si da nikad s njim neću snimati ni jedan film’, rekla je u dokumentarcu ‘Jane Fonda u pet činova’.

Na kraju se dogodilo sasvim suprotno od očekivanog: ‘Loše je govorio engleski jer, da je dobro govorio, vjerojatno se nikad ne bismo vjenčali. Ono što me dodatno očaralo je da je, unatoč svim obavezama, svaki dan odlazio na drugi kraj Pariza da bi bio s kćerkom Christian. Bio je sve što sam očekivala od muškarca.’

Nakon što je, zahvaljujući poznanstvu s francuskom divom Simone Signoret, doznala puno toga o ratu u Vijetnamu, odlučila se tome posvetiti, a paralelno s tim brak s Vadimom počeo ju je sputavati. Uzela je njihovu kćer Vanessu i vratila se u Ameriku, gdje je započela žestoku kampanju protiv slanja američkih vojnika u Aziju i dobila nadimak Hanoi Jane, postavši tako američki državni neprijatelj broj jedan.

1973. rastala se od Rogera Vadima i samo tri dana kasnije udala se za društvenog i političkog aktivista Toma Haydena. Uz njega postala je glasna zagovornica ljudskih prava, ali i antinuklearnih pokreta, a koliko je bila zaluđena svime time govori i da je svog sina, glumca Troyja Garrityja nazvala po vijetnamskom vođi otpora Nguyenu Van Troiju. Sa svojim drugim suprugom, s kojim je posvojila Afroamerikanku Mary Luanu Williams.

‘Osjećala sam prema njemu iznimno strahopoštovanje, bio je iskusan, obrazovan, dao je mojem aktivizmu strukturu i smisao. Znala sam da će biti moj muž. Organizirao je prve demonstracije, na kojima sam održala antiratni govor i na njima se okupilo 25.000 ljudi. Objašnjavala sam vojnicima što bi im se moglo dogoditi odu li u Vijetnam, predlagala im da dobro o tome razmisle prije nego što odluče.’

Obiteljski život

Obiteljski život uvelike se razlikovao od načina života na koji je navikla – živjeli su u kombiju, u svojevrsnoj aktivističkoj komuni, bez perilice rublja, bez komfora, kuhajući i brinući se za djecu.

Brak s Haydenom potrajao je do 1990., jer se on jednostavno nije mogao pomiriti sa činjenicom da mu je supruga filmska zvijezda, puno uspješnija od njega. Zbog svega se propio, a nije joj više bio ni vjeran. Već godinu dana kasnije bila je u braku s osnivačem CNN-a i tajkunom Tedom Turnerom.

‘Isti dan čim su novine objavile da sam se razvela od Haydena, zazvonio mi je telefon. Glas s jakim južnjačkim naglaskom me pitao: ‘Čujem da si slobodna večeras’. Bio je to medijski mogul Ted Turner. Rekla sam mu: ‘Ja sam trenutačno u dubokoj depresiji, ne mogu ni razgovarati’. ‘OK, čujemo se onda za šest mjeseci.’ Turner nije odustao, javio joj se nekoliko mjeseci kasnije i nagovorio je na večeru.

‘On je bio sve ono što mi je u tom trenutku trebalo. On je možda pred drugima bio biznismen, ali sa mnom je bio razigrani dječak. Duhovit, inteligentan i veseo, nije mi dopustio da se spustim s oblaka. Očarao me već tijekom 15-minutne vožnje do restorana. Vikend smo proveli na njegovom imanju u Montani i tad mi se svidjela ideja da živim na ranču, u divljini. To me vratilo u najranije djetinjstvo, u bezbrižne dane kad sam ljubav, koju nisam dobila od roditelja, pronalazila u igri sa životinjama i proučavanju prirode.’

Ni u trećem braku nije mogla mirovati, pa se ponovno aktivirala u aktivizmu i borbi za prava žena, no brak ju je i ovoga puta sputavao jer je zbog Teda Turnera redom odbijala predavanja po svijetu.

‘Nije se želio odvajati od onog što voli. Tako je sve teže podnosio našu razdvojenost. Jednom me nazvao i rekao da se bez mene osjeća kao da se smanjuje. Razveli smo se 2001.’

Njihov brak trajao je deset godina, a posljednja njezina javna veza bila je ona s glazbenim producentom Richardom Perryjem, s kojim je bila od 2009. do 2017. godine.

Kako je i sama rekla, dok nije napunila 60 godina, uvijek je osjećala da mora tražiti neku potvrdu od muškaraca i njihovo odobravanje kako bi dokazala sebi da vrijedi kao osoba. Priznala je kako to vjerojatno vuče korijene u tome što je rano izgubila majku te zapravo nije imala ženski uzor u odrastanju.

‘Neki muškarci imaju problem s tim kada shvate da je žena koju su oženili snažna i pametna da jednostavno to moraju umanjiti kako bi se osjećali dobro. Prava je šteta što smo definirali muškost na taj način da ga se tako lako posrami’, rekla je Jane Fonda i nastavila:

‘Imala sam potrebu svima ugađati i trebalo mi je da dođem do 60-ih ili 70-ih godina kako bi shvatila i mogla reći – zaslužujem poštovanje. I ja sam netko tko stoji sa dvije noge čvrsto na zemlji i sama ću definirati svoj život. Možda mi je trebalo dugo da dođem do toga, no danas živimo puno duže od naših roditelja i potomaka… Stoga, i nije toliko loše tako kasno sve shvatiti.’

Iako se udavala tri put, za niti jedan svoj brak nikada nije zažalila: ‘Moraš sam naučiti na svojim pogreškama, a iako moja tri braka nisu potrajala, ne žalim niti zbog jednog od njih. Naučila sam jako puno od sve trojice nevjerojatnih muškaraca za koje sam bila udana i mislim da sam taj put trebala proći da budem ono što sam danas.’

U međuvremenu je pobijedila rak dojke, podvrgla se lumpektomiji, a borila se i s osteoporozom. Ove godine još je jednom zabrinula javnost kada je otkrila kako joj s donje usne uklonjena kancerogena nakupina, no, i ovoga puta na sreću po nju, sve je prošlo u najboljem mogućem redu.

error: Content is protected !!