ČLAN ZLOGLASNE OBITELJI: Specijalci prilikom uhićenja ranili “hajduka iz Gornje Zimče”

Ganić je višestruko osuđivan, najčešće zbog razbojništava i nasilničkog ponašanja. Član je ozloglašene obitelji o kojoj su još prije više od 10 godina mediji izvještavali kao o obitelji koja terorizira cijeli kraj

VISOKO – Specijalci MUP-a Zeničko-dobojske županije u subotu su prilikom uhićenja u naselju Gornja Zimča kod Visokog ranili 35-godišnjeg Bajazida Ganića, zvanog Beli iz tog mjesta, višestrukog povratnika u činjenju kaznenih djela, saznaje Faktor.

On se u nedjelju nalazio u Županijskoj bolnici Zenica na promatranju, gdje su ga čuvali pripadnici policije, a kako se moglo neslužbeno doznati, ranjen je u desnu natkoljenicu. Ozljede su liječnici okarakterizirali kao lakše.

Formiran policijski stožer

Akcija uhićenja Bajazida Ganića provedena je oko 20 sati, a izveli su je policijski timovi Specijalne policijske jedinice Uprave policije MUP-a i Policijske postaje Visoko, nakon što je za njim raspisano nekoliko centralnih i operativnih potraga zbog izvršenja teških kaznenih djela.

O kako opasnoj i nepredvidivoj osobi se radi svjedoči i činjenica da je policija oformila poseban operativni stožer zadužen za njegovo uhićenje.

– Budući da se radilo o višestrukom počinitelju teških kaznenih djela, za kojeg se raspolagalo pouzdanim operativnim podacima da posjeduje vatreno oružje, i koji je u proteklom periodu svojim ponašanjem izazivao strah i uznemirenost mještana Visokog, Kiseljaka i drugih susjednih općina, formiran je operativni stožer, koji je u skladu sa prikupljenim operativnim podacima i saznanjima na terenu, rukovodio akcijom, izdavao naredbe i koordinirao svim aktivnostima. Prilikom lišenja slobode, od policijskih službenika je upotrijebljeno službeno vatreno oružje, budući da se osoba oglušila o naredbe izdane od strane policijskih timova i ista je tom prilikom iskazala namjeru da će ugroziti sigurnost policijskih službenika, priopćeno je, uz navođenje inicijala uhićenog, iz MUP-a.

Na mjestu uhićenja u subotu kasno navečer započeo je očevid, kojeg su obavljali pripadnici Sektora krim policije MUP-a, a kojim je rukovodio dežurni tužitelj Županijskog tužiteljstva.

Ganić je, inače, višestruko osuđivan, najčešće zbog razbojništava i nasilničkog ponašanja. Član je ozloglašene obitelji Ganić iz Gornje Zimče, o kojoj su još prije više od 10 godina mediji izvještavali kao o obitelji koja terorizira cijeli kraj.

Kako su tada izvještavali mediji u našoj zemlji, privođeni su i prijavljivani svi – otac Smajil, majka Džemila, te sinovi Ahmed, Bajazid, Rasim i Bekir.

Situacija je kulminirala još 2005. godine kada se zbog terora ove obitelji diglo cijelo selo, a mještani su prosvjedovali ispred lokalne policije. Tome je prethodila tuča u kojoj je otac Smajil nožem teško ozlijedio prvog susjeda.

Seljani, bijesni zbog toga što je njihov susjed umalo izgubio glavu od noža Smajila Ganića, podigli su se na noge i krenuli u linč – prebili mu ženu Džemilu, demolirali im kuću, pa čak i psa pretukli.

Iz policije se tada moglo čuti kako ova obitelj decenijama terorizira ne samo cijelo selo, već i cijelu općinu Visoko i susjedne općine, a policijska statistika obitelj Ganić čini vjerojatno rekorderima u kršenju zakona u BiH.

Pljačke, krađe, tuče, ozbiljna razbojništva, samo su neka od djela koja čine neslavnu statistiku ove obitelji, a policija ih je, uz upotrebu sile, privodila i po više od deset puta tijekom jedne godine.

Posljednja u nizu presuda izrečenih Ganićima je iz kolovoza 2017. godine, a izrekao ju je Županijski sud u novom Travniku. Tom presudom, braća Bajazid i Rasim Ganić osuđeni su na četiri, odnosno dvije i pol godine zatvora, zbog razbojništva na području općine Kiseljak.

Njih dvojica su proglašeni krivim što su u travnju 2016. godine u ugostiteljskom objektu “Mutapov Han” u mjestu Donji Palež kod Kiseljaka, uz prijetnju čakijom i uz udarce pesnicom u glavu, opljačkali Dževada H., kojem su tom prilikom oteli 400 maraka.

Prijetili i sucu

Deset godina ranije, u listopadu 2007. godine, Rasim je osuđen na osam godina i dva mjeseca, a Bajazid na sedam godina zatvora, zbog više spojenih kaznenih djela počinjenih na području Zeničko-dobojske županije, krađe, nedozvoljeno držanje oružja i municije…

Između ostalog, tada su osuđeni i zbog razbojništva nad 54-godišnjim Stjepanom Ljoljićem u njegovoj kući u Gornjim Bištranima kod Kaknja, koje se dogodilo 10. studenog 2006. godine. Starca su udarali, polijevali vrelom vodom i zlostavljali, tražeći od njega novac, prijeteći mu automatskom puškom i pištoljima. U njegovom novčaniku su pronašli 750 maraka i ukrali ih.

– Vidjet ćemo se mi za sedam – osam godina. Naći ćemo te mi, poručila su tada braća Ganić zeničkom sucu Enesu Malićbegoviću i sudskom vijeću nakon izricanja presude.

Već u lipnju sljedeće godine, tijekom izdržavanja zatvorske kazne, Rasim je u KPZ-u Zenica teško pretukao zatvorenika Milana Ševu, koji je u zenici “ležao” zbog ubojstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!