Članstvo SDP-a i u Sarajevu podržava iskrenog Mijatovića naspram ‘patetičnog’ patriote Bećirovića

Nije novijeg datuma vrlo ozbiljna pragmatična dvojba u SDP-u: treba li se stranka ili ne širiti na teritorij RS i prostor gdje su Hrvati brojčano dominantan narod, godinama inače rezerviran kao dvorište hrvatskih nacionalnih stranaka.

Između ostalog ta je dvojba nametnuta i zbog neobjašnjivih pa i neutemeljenih predrasuda kako SDP tamo na tim ”zadrtim” i radikalnim područjima nema što tražiti. To povlačenje prema većim gradovima je nekima bio i dobrodošao alibi za razložne packe da je SDP zapravo bošnjačka stranka.

Mora se priznati mnogi primjećuju, pa ga tako čak i oslovljavaju, kako je SDP i upravljački dominantno bošnjačka stranka i spravom negoduju što nikada čelnik te lijeve političke opcije nije bio nebošnjačke nacionalnosti.

Širenje SDP-a

Sadašnji šef SDP-a Nermin Nikišć je tu začahurenu matricu odlučio promijeniti pa je pokrenuo stranački pohod na RS. Za sada mu Hercegovina, ali i neka područja u Središnjoj Bosni nisu prioriteti ili se barem to po ponašanju i efektima na terenu ne primjećuje.

Prije Nikšića bilo je nekih ozbiljnijih pokušaja ulaska SDP-a među Hrvate na području Livna i Čapljine, međutim hercegovačka ljevica se nekako ogradila tek na području Mostara. I taman kada je projekt širenja SDP-a počeo ozbiljnije zaživaljavati, u manjem entitetu promoviranjem Vojina Mijatovića pa i Draška Aćimovića, uslijedilo je podmetanje klipova Nerminu Nikšiću unutar i izvan SDP-a. Čak je i lider DF-a Željko Komšić sarkastično govorio o bivšoj stranci kao društvu u kojem se ”više pita Vojin Mijatović nego neki istinski patriota”.

Ipak , za Nikšića je daleko ozbiljniji i teži problem razbuktalo nepovjerenje iz nekih sarajevskih i tuzlanskih krugova i očigedni unutarstranački otpor spram širenja stranke izvan ”tradicionalnih patriotskih” područja gdje gdje se ubiraju glasovi. Žestoka razmjena ”teških” političkih poruka između dvojice potpredsjednika Vojina Mijatovića i Denisa Bećirovića nije tek puki incident i benigna razmjena stajališta, taj animozitet ima svoju skoro dvogodišnju genezu.

Republika

Svojevremeno je Bećirović okupljao unutar SDP-a ”kritičnu masu” i svim silama zahtijevao da se u javnosti puste amandmani na Ustav BiH u kojima se zagovara vraćanje na ”Republiku BiH”. Je li slučajno ili nije, ali i SDA je prije nekoliko mjeseci usvojila Deklaraciju o ”Republici” što je u RS plebicitarno doživljeno kao zabadanej prsta u oko. Prije nekoliko dana Denis Bećirović potpaljuje javni prostor svojom tezom kako se Republika BiH ne može uspoređivati sa paratvorevinama i pri tome nije navodio konkretna imena. Vojin Mijatović je to prepoznao i protumačio kao negiranje i nasrtaj na RS. Politički promišlja kako je Bećirović zapravo poslao jednu vrlo ružnu poruku Srbima i Hrvatima u SDP-u i grozno otežao ”rudarski” posao Mijatoviću i ostalima koji ideju SDP-a šire i izvan bošnjačkih prostora. Potpredsjenik SDP-a je nedavno silno uzburkao odnose u SDP izlaskom sa sjednice Glavnoga odbora na kojoj se žestoko sukobio oko ‘skrivanja’ istine u aferi ”Zornić” . Mjatović je traižo odgovornost predsjednika Županijskoga SDP-a u Sarajevu Damira Mašića. Ulje na vatru je dodalo i skandalozno imenovanje dužnosnice Dupovac u jano poduzeće „Šume“ iako je netko morao znati za njezine malverzacije u famoznomme Zavodu Pazarić. Sukob između Mijatovića i Bećirovića je dubok i ozbiljan jer se radi o drakonkom konceptulanom razmimoiloženju.

2 thoughts on “Članstvo SDP-a i u Sarajevu podržava iskrenog Mijatovića naspram ‘patetičnog’ patriote Bećirovića

 • prosinac 18, 2019 at 6:15 pm
  Permalink

  Smrt Fasizmu i BIH!!

  Reply
  • prosinac 19, 2019 at 1:32 pm
   Permalink

   Smrt fašizmu i nacizmu u četničko genocidno zločinačkoj jazbini tzv rs

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!