ČOVIĆ: Ako se dogovor ne ostvari, došli bi u krizu nesagledivih razmjera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović gostovao je u programu Hrvatske radio-televizije, a govorio je o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini, migrantskoj krizi, Aluminiju te Pelješkom mostu. On je istakao da ”drugog puta nema” govoreći o formiranju vlasti u BiH i istakavši da bi u slučaju neuspjeha nastupila kriza ”nesagledivih razmjera”.

Prije četiri dana vođe tri nacionalnih političkih stranaka u BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali su Načela o formiranju vlasti. Otvorilo je to mogućnost da BiH nakon više od deset mjeseci od izbora napokon dobije Ministarsko vijeće.

‘Ja sam uvjeren da smo ovaj put, sve što je bitno naglasili u takvom jednom sporazumu, o načelima djelovanja ministara i svih razina vlasti u BiH, bez obzira na to što političko Sarajevo četiri dana nakon toga otvara kojekakve rasprave oko toga. Nadam se da se ovaj put neće moći izbjeći implementirati ovakav sporazum”, rekao Dragan Čović za HRT.

Kamen spoticanja bilo je pitanje članstva BiH u NATO-u, prema potpisanom mnogi se pitaju kako će se sad izgledati put BiH prema NATO-u.

”Hrvatska strana na tom putu nema nikakvih dvojbi. Mi zagovaramo ubrzano put euroatlantskih integracija za BiH. Nažalost, svi to ne vidimo tako, pa smo morali tražiti kompromise. Kompromis koji je pronađen u ovom trenutku u dokumentu načela funkcioniranja vlasti na razini BiH, vrlo precizno definira naš put prema euroatlantskom savezu”, objasnio je Čović.

O izbornom zakonu i njegovim izmjenama i dopunama raspravlja se već dugo, u sporazumu je i to uvršteno, SDP BiH i Naša stranka, smatra kako će postignutim dogovorom HDZ BiH imati monopol na predstavljanje Hrvata u BiH.

”Političko Sarajevo i stranke već duže vremena kad nemaju drugih argumenata onda izlaze s takvim inicijativama. Mi ono što želimo da tri konstitutivna naroda imaju legitimno predstavljena na svim administrativnim razinama u BiH, što je vrlo jasna Ustavna odredba BiH. Kao najmanji konstitutivni narod ćemo inzistirati na tom predstavljanju”, dodao je Čović.

Oporba sa svih strana tvrdi da je sporazum neodrživ.

”Nama su bila primarna dva cilja, izborno zakonodavstvo i mehanizam koordinacije. Ako se dogovor ne ostvari, došli bi u krizu nesagledivih razmjera. Mi drugog puta nemamo, nego ubrzano napraviti vlast”, ističe Čović.

error: Content is protected !!