ČOVIĆ: HDZ neće praviti nove eksperimente, izmjena Izbornog zakona BiH preduvjet

Izmjena Izbornog zakona BiH preduvjet je za normalno funkcioniranje svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini, izjavio je za BHRT predsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović, te je najavio pokretanje rasprave s SDA i bošnjačkim partnerima kako bi se iznašlo neko rješenje i otklonile sumnje u pogledu toga hoće li naredne godine, kada slijede lokalni izbori u BiH, uoće biti održani i izbori u Mostaru.

Čović je rekao da se protivi nametanju rješenja te se zalaže da ono bude nađeno u okviru institucija BiH, što bi omogućilo da izbori 2022. godine budu održani u rasterećenoj atmosferi. Kako je naglasio, danas je najveća odgovornost na HDZ-u BiH i SDA, kao predstavnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda, a što je dominantno problem Federacije BiH.

Lider HDZ BiH napomenuo je da stranka na čijem je čelu nije neodgovorna te neće praviti nove eksperimente, ali je i ukazao da nisu otklonjeni problemi nelegitimnog predstavljanja nakon Općih izbora 2018. godine. Uz ocjenu da je BiH u krizi već 13 mjeseci jer nisu formirane nove vlasti na razini BiH, dodao je i kako problem nije samo Vijeće ministara BiH, već je to i Parlamentarna skupština BiH, čija nužna povjerenstva također nisu formirana, a kako bi poslovnički mogla funkcionirati. Sugovornik BHRT-a cijeni da ne postoji nijedno pitanje koje može biti prepreka da novi saziv Vijeća ministara BiH bude odmah konstituitan zr upozorava da će, ako se ova kriza nastavi, njene razmjere biti nesagledive, jer će nastati ogroman socijalno-ekonomski problem u funkcioniranju na svim razinama u BiH. Njegovo je mišljenje i da nisu točne tvrdnje pojedinih spekulanata da “političko Sarajevo neće uopće ići u formiranje vlasti u naredne tri godine kao produkt političkih odnosa i rezultata”. “Ne smijemo dalje kalkulirati s onim što bi se moglo desiti“, poručuje Čović, prema čijoj ocjeni i činjenica da je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić istodobno i predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH neprihvatljiv je  standard u demokratskom svijetu.

Lider HDZ-a BiH na koncu je ukazao da je potrebno odmah uspostaviti vlast na razini države kao bi se pokušalo rješavati pitanja euroatlantskog puta i socio-ekonomske stabilnosti zemlje, kao i mnogih drugih pitanja s ciljem ostvarenja investicijskog zamaha.

error: Content is protected !!