Čović: HNS odbacio sve pristupe koji mijenjaju Ustav, ‘Devedesetka’ sama na izbore

Predsjednik HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a BiH u Mostaru kako HNS odbacuje sve pristupe koji mijenjaju Ustav, derogiraju poziciju dvodomnog parlamenta, te da HNS ostaje pri stavu kako legitimno predstavljanje nema alternative.Vezano za prijedlog stranaka SDA, SDP, SBB i DF, Čović je istaknuo kako je HNS-ov stav da se osigura legitimno predstavljanje konstitutivnih  naroda te da će u razgovorima s međunarodnim predstavnicima, koji će se voditi u iduća dva do tri dana, taj stav njima obrazložiti s jasnim opredjeljenjima.

– Ali s obzirom na to da smo u vremenskoj stisci,  jasno je da se oko toga ne može više ništa raditi jer je ostalo još oko mjesec dana – kazao je Čović novinarima.

Na upit je li još optimist u pogledu izmjene Izbornog zakona,  Čović je istaknuo kako je i dalje optimist te da će učiniti sve da dođe do izmjena , ali da je  realno mala vjerojatnost da će se nešto dogoditi.

– Ove političke spinove iz Sarajeva doživljavam kao političke spinove  – istaknuo je Čović, naglasivši  kako je to velika šteta za BiH jer se „uvelike BiH udaljava od normalnog funkcioniranja i jedne normalne buduće europske zemlje“.

Po Čovićevim riječima,  trebalo se zajednički dogovarati a trenutno su stranke grupirane u tri strane: bošnjačke stranke imaju jedno stajalište pristupu Izbornog zakona, hrvatske stranke drugo stajalište, a srpske treće.

– Treba što žurnije sjesti i vidjeti imali li ikakvog pomaka i je li moguće napraviti neki  dogovor – kazao je Čović.  Dodao je nije do HDZ-a BiH kada je riječ o zajedničkim sastancima s drugim strankama .

– Što se tiče zajedničkog izlaska na izbore, 9 od 10 stranaka koje su nazočile na Predsjedništvu HNS-a BiH izjasnilo se o zajedničkom izlasku na izbore na svim razinama gdje je ugroženost Hrvata zbog  svoje brojnosti u odnosu na druga dva naroda izložena. Tu mislimo na razinu BiH, dva entiteta i sve županijska područja  gdje nismo brojni – kazao je Čović.

Što se tiče HDZ-a 1990, Čović je naveo kako je stav te stranke da će samostalno izaći na izbore, te da ostaje mogućnost da se dogovara o legitimnom predstavljanju.

–  To bi značilo da se oko Predsjedništva možemo dogovarati i oko predstavnika u RS-u – kazao je Čović.

error: Content is protected !!