Čović iz Aluminija “projurio” u džipu, Klepić kaže da je slika obećavajuća

U prostorijama mostarskog Aluminija završen je sastanak predstavnika radnika, Nadzornog odbora, Uprave društva, dioničara i lidera HDZ-a Dragana Čovića. Rezultat razgovora je kako je “situacija obećavajuća i da ima nade”.

Predsjednik Nadzornog odbora Zdenko Klepić u izjavi za Novu TV je kazao da se razgovaralo o spašavanju Aluminija, nastavku i očuvanju radnih mjesta te nastavku poslovanja, javlja, klix.ba

“Pokušat ćemo voditi brigu i zbrinuti radnike jer su svi ostali bez radnih mjesta gašenjem struje u fabrici. Cilj je što je moguće prije pokretanje proizvodnje. Ne razmišljamo o stečaju”, rekao je Klepić.

On za krivca ne smatra Dragana Čovića, već naprotiv.

“Ako gledamo pomoć koju je pružila Vlada Republike Hrvatske preko Čovića i Plenkovića, njima ide zahvala za sve što su učinili. Znate kakva je politika u BiH, a hrvatska politika u manjina. Ali svi smo krivi jer nismo uspjeli osigurati nastavak poslovanja. Slika je obećavajuća i nadanja postoje za sve uposlenike”, smatra Klepić.

S druge strane Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata radnika Aluminija, je rekao da krivaca za ovu situaciju ima mnogo. Ni on nije želio kazati da je veliki krivac lider HDZ-a, iako su radnici danas ispred zgrade uzvikivali “Dragane lopove”.

“Bili smo kod Čoviča, on nas je saslušao i iznio svoje prijedloge. Izašli smo sa zaključkom, a prvo je zbrinjavanje radnika, ali i postepeno vraćanje proizvodnje u neke okvire. Isključujemo proceduru stečaja. Vjerujem da će se postepeno radnici vratiti na posao, ali ne mogu reći u kojem broju”, smatra Biokšić.

Za najveće krivce Biokšić smatra Vladu FBIH jer su, kako kaže, oni najveći pojedinačni vlasnici Aluminija.

“Kriva je politika, krivi su vlasnici. Svi su krivi osim radnika. Nama je svako kriv”, dodao je.

Dragan Čović je bez izjave i drugi put danas napustio zgradu uprave Aluminija te je ostao bez komentara na kolaps najveće hercegovačke kompanije.

Uprkos izjavama predsjednika sindikata, mnogi radnici mostarske kompanije upravo u Čoviću vide glavnog krivca što je manifestirano uvredama i dobacivanjem prilikom njegovog ulaska u centralu HDZ-a u Mostaru gdje se sastao s predstavnicima sindikata.

Scene koje je danas proživio predsjednik najjače stranke bh. Hrvata prve su u njegovoj političkoj karijeri, tako da ne čudi da je pored novinara ispred Aluminija projurio u svom džipu., prenosi klix.ba

error: Content is protected !!