Čović objavio da je sve dogovoreno, Izetbegović se sutradan predomislio?

Nitko ništa nije odustao, svi su pri svome i tu treba naći srednje rješenje. Srednje rješenje je slanje godišnjih planova onako kako je to određeno zakonom i strategijama i zadovoljiti, da tako kažem, srpsku stanu time da nema članstva u NATO-u bez novih odluka Predsjedništva, eventualno referenduma u BiH”, kazao je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u četvrtak je najavio kako bi BiH novu izvršnu vlast trebala dobiti u narednih sedam dana, a samo dan kasnije predsjednik SDA Bakir Izetbegović naveo je kako su stranke i dalje na svojim zakovanim pozicijama oko najspornijeg pitanja –NATO-a.

Obzirom na ranija iskustva oko rokova, Čović se nakon najave donekle ogradio. Ispostavilo se s pravom.

Naći kompromis

Čović je, naime kazao kako više nema uvjetovanja i kako je sve dogovoreno između lidera koji će činiti buduću okosnicu državne vlasti.

”Što se tiče Vijeća ministara, uvjeta više ne može biti. Mi smo sve ono što je trebalo napraviti između sebe dogovorili. Ovih dana smo, jučer i prekjučer, razmijenili informacije i čini mi se da smo blizu dogovora, ali to se meni nekoliko puta činilo, pa da ne bude opet da ne vidimo dobro aktualnu situaciju”, kazao je Čović.

On je istakao da nema nijedne prepreke da “vrlo brzo imamo jedan sažetak plana rada budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara”, na osnovu kojeg će Predsjedništvo BiH donijeti odluku o imenovanju mandatara. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je u petak da su, što se tiče formiranja nove vlasti, stvari jednostavne, mora se naći kompromis kada je u pitanju NATO put BiH.

“Nitko ništa nije odustao, svi su pri svome i tu treba naći srednje rješenje. Srednje rješenje je slanje godišnjih planova onako kako je to određeno zakonom i strategijama i zadovoljiti, da tako kažem, srpsku stanu time da nema članstva u NATO-u bez novih odluka Predsjedništva, eventualno referenduma u BiH”, kazao je Izetbegović.

Upitan da li je izvjesno da u narednih sedam, osam dana bude imenovan predsjedavajući Vijeća ministara BiH, odgovorio je da „ukoliko predsjedavajući Vijeća ministara ponudi rješenje na bazi ovakvoga kompromisa, zašto da ne“.

Izetbegović je rekao novinarima i to da su se vidjeli predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i on, te da su sjedili i sa Šefikom Džaferovićem, Borjanom Krišto, Denisom Zvizdićem, Fadilom Novalićem…

“Prije svega, cilj nam je bio da otklonimo zastoj u radu Vijeća ministara BiH i Federalne vlade, dok se ne izaberu nove vlade i Vijeće ministara da ove funkcioniraju. Mislim da smo to uspjeli i da neke nesporazume tu izgladimo, recimo kao nesporazum u vezi neimenovanja direktora Uprave policije”, naveo je Izetbegović.

Kako dati mandat

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić samtra da je osporavanje usvajanja Prvog godišnjeg nacionalnog plana (ANP) od političkih predstavnika iz Republike Srpske potpuno nepotrebnim, jer je prije devet godina BiH bila u uvjetovanom Akcionom planu za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Razumije, kaže, politiku političkih predstavnika RS-a i SNSD-a čiji je lider predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, da ne žele BiH u NATO-u, ali neko drugi će odlučiti da li je BiH spremna na to članstvo i to za godinu, pet ili 50 godina.

”ANP je dokument koji se redovno dostavlja i za njega nije potrebna politička odluka. Ona je već donesena 2010. godine”, kazao je Komšić za Fenu.  Budući da se za ovo pitanje veže i imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD), Komšić je pojasnio da politika koja želi taj mandat najavljuje da neće provoditi ono što je usvojeno, odnosno neće provoditi zakon.

”Onda se postavlja logično pitanje kako osobi koja najavljuje nepoštovanje usvojenih zakona dati mandat i osobi koja neće provoditi ranije usvojene odluke Predsjedništva BiH. Ovo nikome ne ide u prilog, situacija je potpuno besmislena”, kazao je Komšić.

Tko uvjetuje

Glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je jučer da SNSD od prvog dana poslije izbora, kada se vidjelo ko ima legitimitet konstitutivnih naroda BiH, poziva na što brže formiranje svih institucija vlasti, te odbacio optužbe iz SDA da “SNSD planskim opstrukcijama sprečava imenovanje delegacije BiH u Parlamentarnu skupštinu Savjeta Europe”.

”Mi smo to u Republici Srpskoj riješili u najkraćem roku i time nastavili institucionalnu stabilnost Srpske, ali s obzirom na ponašanje SDA i njihove političke ucjene, to ni do dan-danas nije urađeno kada je riječ o Vijeću ministara”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, veoma je jasno svima i u Europskoj komisiji ko je odgovoran za zastoj u političkim procesima i kočenje u formiranju Vijeća ministara.

”Iz Europske komisije smo mnogo puta čuli jasne poruke da proces formiranja vlasti blokiraju oni koji postavljaju uvjete, isto kao što smo nekoliko puta čuli nedvosmislene poruke da Vijeće ministara treba da bude formiran bez ikakvog ucjenjivanja, pri čemu SNSD ne pravi nikakav problem”,  kaže Kovačević.

error: Content is protected !!