Crnadak: Institucije u BiH moraju normalno raditi, dok se ne završe pregovori

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da BiH bez formirane vlasti godinu dana nakon izbora, šalje izrazito negativnu poruku, prvenstveno građanima, a onda i Evropskoj uniji (EU) i potencijalnim investitorima.

Ukazuje da je podjednako negativno i problematično za BiH i to što nije formirana vlast i to što su institucije blokrane, dok traju pregovori o tom pitanju.

Vrlo je važno, kaže, da EU da podršku institucijama u BiH na svim nivoma da rade, dok pregovori traju, jer je “posebno negativno to što su tri stranke odlučile da dok traju njihovi pregovori, budu blokirani i parlament i u dobrom dijelu i Vijeće ministara BiH”.

Za to će, navodi, pokušati da dobijem podršku i od visoke predstavnice za vanjsku politiku Evropske unije Federike Mogerini i drugih zvaničnika, s kojima očekujem da se sretnem u četvrtak u Barseloni, jer institucije u BiH na svim nivoima moraju normalno raditi, dok se ne završe pregovori o vlasti.

-Tri stranke koje su u proteklih godinu dana vodile razgovore, potrošile su dragocjeno vrijeme i snose odgovornost za taj period – smatra Crnadak.

Očigledno je, dodao je, i da EU i OSCE moraju pod hitno preuzeti na sebe inicijativu u vezi s provođenjem preporuka Kancelarije za demokratiju i lјudska prava (ODIHR), jer je vidljivo da domaći akteri nemaju interesa za to, odnosno nemaju dovoljno kapaciteta da to urade.

– Većina problema dolazi zbog toga što pobjednici nemaju puni legitimitet. Primjer RS se posebno ističe, gdje su kandidati na izborima prijetili i ucjenjivali birače. Po izvještaju OSCE-a RTRS je bila potpuno preuzeta od jedne političke stranke i jednog političara. Stoga je jasno da u takvim uslovima nema demokratije i napretka – tvrdi Crnadak.

error: Content is protected !!