CRNADAK PORUČIO: Vanjska politika vlasti u RS-u jeste izolacija i sukobi

Kada je pak u pitanje NATO, lider SNSD-a Milorad Dodik se sa Hilary Clinton upoznao 2010. u zgradi Veleposlanstva SAD-a, kada joj je prišao i rekao: “Ja sam predsjednik jedine srpske stranke koja je za NATO”. Toliko o njegovoj borbi protiv NATO Saveza i njegovim izjavama, navodi Crnadak

BANJA LUKA – Strategija vanjske politike Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018-2023. godine u sebi ne sadrži niti slova više od onoga što su ranije, ali i u ovoj garnituri vlasti prihvatili dužnosnici SNSD-a, kategorički tvrdi Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH. Prema njegovim riječima, radi se o kvalitetnom i dobrom dokumentu, a napadi iz SNSD-a su čista manipulacija i pokušaju našteti prije svega Mladenu Ivaniću, članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

– Zamjerke su bile na račun NATO-a, ali neka mi netko pokaže gdje to stoji da će BiH ići ubrzanim putom ka NATO? Piše samo partnerstvo s NATO-om, kao što ga ima i Republika Srbija. Kada je u pitanju EU i usklađivanje politika sa Unijom, odnosno mogućih sankcija Rusiji, to niti smo uvodili niti ćemo uvoditi. Pitanja usklađivanja politika sa EU je preuzeta formulacija iz SSP-a koji je svojevremeno potpisao Nikola Špirić i odgovora na Upitnike Europske komisije, koji je prihvatila Vlada RS-a, pojašnjava Crnadak.

SNSD i NATO

Dodaje kako je BiH opredijeljena za put ka EU, ali ne na način da nam se postavlja dilema “ili EU ili Rusija”, s obzirom kako želimo sa svima graditi dobre odnose. Nadalje, kaže da se BiH nije stavljala ni na čiju stranu u “diplomatskom ratu” između Velike Britanije i Rusije. Odnose s Rusijom je ocijenio dobrima i korektnima.

– Kada je pak u pitanje NATO, lider SNSD-a Milorad Dodik se sa tadašnjom američkom državnom tajnicom Hillary Clinton upoznao 2010. u zgradi Veleposlanstva SAD-a, kada joj je prišao i rekao: “Ja sam predsjednik jedine srpske stranke koja je za NATO”. Toliko o njegovoj borbi protiv NATO Saveza i njegovim izjavama. Nadalje, sve oko aktivacije MAP-a su poduzimali kadrovi SNSD-a koji su tada bili na vlasti i to u vrijeme kada je Srbija proglasila vojnu neutralnost, navodi Crnadak. Isto tako, prigodom njegovog nedavnog puta u Bruxelles, za koji su ga također optuživali iz SNSD-a, kaže kako su mu i na tim sastancima mnogi visoki dužnosnici NATO-a kazali da pozdravi pojedine osobe iz SNSD-a zbog velikog doprinosa koji su dali na putu zemlje ka NATO-u.

Vanjska politika

Dotaknuo se u vanjske politike RS-a, za koju smatra da treba postojati i to kao jedna aktivnost entitetskih vlasti, ali ne kao neke separatističke institucije i separatistički dokumenti. Ta vanjska politika treba se ponajprije artikulirati kroz predstavništva i kroz rad kadrova iz RS-a u institucijama BiH.

– Nažalost, vanjska politika aktualnih vlasti u RS-u jeste izolacija i sukobi. Primaju se delegacije Namibije, Abhazije isl., to se predstavlja kao veliki uspjesi, a sa svima drugima u svijetu ulazi se u sukobe. Moram reći kako međunarodna pozicija RS-a nikada od 1995. nije bila bolja i to ponajprije zaslugom Ivanića i mene, a moglo se još i više napraviti da je bilo suradnje s institucijama RS-a. Želim istaći da u ove tri godine mandata čvrsto stojim iza onoga što su interesi RS-a, mišljenja je ministar vanjskih poslova BiH. Podsjeća kako je odmah po imenovanju na tu funkciju nazvao Dodika, usprkos svim razlikama u njihovoj politici, te mu ponudio suradnju po svim pitanjima važnim za RS-a, a zauzvrat je dobio uvrede, prijetnje, omalovažavanja od strane entitetske vlasti. Kako je Dodik spreman žrtvovati i interese RS-a samo kako se dobre stvari ne bi pripisale Ivaniću, Crnatku i općenito Savezu za promjene, svjedoči i posljednji međunarodni skup u Banjoj Luci.

– Skup u Banja Luci je bio uspješan, ali pojavio se problem jer je delegacija EU pozvala na bojkot s obzirom kako nisu bili pozvani dužnosnici Kosova, a oni nisu niti mogli biti pozvani jer BiH nije priznala Kosovo. Dodik se pridružio bojkotu tog skupa, dakle stao na stranu Albanije, Kosova i EU, a ja sam samo poštovao zakone i stav RS-a da se ne priznaje Kosovo, rekao je Crnadak. Nadalje, ponovio je kako u DK mreži ima mnogo samovolje (slučajevi Čolaković, Mujezinović…) gdje se pojedinci više rukovode interesima stranaka, a ne interesima države koju predstavljaju, zbog čega svi u BiH trpe.

Piše: Dragan Bradvica, [email protected]

 

error: Content is protected !!