‘Crni rekord’ na Mediteranu – Više od 1.000 migranata stradalo ove godine

Više od 1.000 migranata i izbjeglica poginulo je na Mediteranskom moru u ovoj godini, šestu uzastopnu godinu koja označava  da je ostvaren “crni rekord”, saopćile su u utorak  Ujedinjene nacije.

Agencija UN-a za izbjeglice, UNHCR, pozvala je države članice Evropske unije (EU) da reaktiviraju operacije potrage i spašavanja, i priznala je ključnu ulogu brodova humanitarnih grupa u spašavanju ljudskih života na moru.

– Ne može se dopustiti da se tragedija Mediterana nastavi – navodi Charlie Yaxley, portparol UNHCR-a, u izjavi za javnost.

Tijela petero migranata pronađena su na atlantskoj obali Maroka u blizini Casablance u ponedjeljak, čime je ukupan broj poginulih migranata porastao na 12 kada se njihov brod prevrnuo u subotu, javila je marokanska državna novinska agencija.

EU je postigla sporazum s Ankarom u 2016. o prekidu priliva migranata iz Turske u Grčku. Broj odlazaka, sada uglavnom preusmjerenih preko Libije i drugih dijelova sjeverne Afrike, naglo je opao s vrhunca od više od milion odlazaka u 2015. na oko 78.00 do sada u ovoj godini, pokazuju brojke  UNHCR-a, prenosi Reuters.

error: Content is protected !!