Čubrilović: Nama ne odgovara ideja tzv. strateškog partnerstva

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović istakao je da je neophodna jasna perspektiva daljnjeg proširenja Evropske unije i na sve države jugoistočne Evrope.

-Manje je važno da li će se taj proces završiti do 2025. ili 2027. godine, od nagovještaja da bi se on mogao redefinisati ili usloviti nekim novim elementima ili sadržajima odnosa između zapadnobalkanskih i država Evropske unije. Nama ne odgovara ideja tzv. strateškog partnerstva, tj. parcijalnog učešća u Evropskoj uniji, nego samo integralnog, pa makar do njega kasnije došli – rekao je Čubrilović u Budimpešti na 9. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Evrope i država Višegradske grupe o proširenju EU.

Podržao je Izjavu iz Budimpešte o proširenju Evropske unije koju su podržale države Višegradske grupe.

-Sa žaljenjem konstatujem da su posljednje odluke Vijeća Evropske unije po kojima je Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, makar i privremeno, zaustavljen put napredovanja ka Evropskoj uniji. To, ukoliko se brzo ne prevaziđe, može destimulativno djelovati na evrounijski entuzijazam u ostalim državama zapadnog Balkana – kazao je.

Čubrilović je podsjetio da je Bosna i Hercegovina odavno čvrsto opredjeljena za evropske integracije i da ima snažnu želju da što prije postane punopravna članica Evropske unije.

-Na tom putu postignuti su određeni pozitivni rezultati i uprkos nekim našim unutrašnjim slabostima, taj proces je sad nepovratan. Naprotiv, u odnosu na vrijeme od samo nekoliko godina ranije, danas je javno mnjenje kod nas većinski usmjereno ka evropskim integracijama, a nema nijedne političke stranke koja je antievropski opredijeljena – saopćeno je entitetskog parlamenta.

error: Content is protected !!