CVITANOVIĆ Svi oni koji zveckaju oružjem svoju su djecu izmjestili na udobne pozicije izvan BiH

Komentirajući za agenciju Patria zaoštrenu situaciju u BiH, posebno nakon izjave Bože Ljubića o “prelasku Rubikona ako ne udu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH“, predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kaže da ne zna na što je konkretno Ljubić tom izjavom mislio, ali da zna da su svi oni koji zveckaju oružjem po BiH svoju djecu izmjestili na udobne pozicije izvan zemlje.

“Ovdje ne mislim konkretno na Božu Ljubića, već na sve one koji podižu tenzije u zemlji na svim stranama“, rekao je Cvitanović, prema čijem su mišljenju izmjene Izbornog zakona BiH svakako nužne da bi građani u BiH imali izbore. A te izmjene, kako dodaje, moraju biti takve da svaki narod u BiH mora biti zaštićen, pa i kada je riječ o izboru legitimnih političkih predstavnika u vlasti.

Kako je dodao, „Rubikon“ je odavno pređen, barem što se tiče bh. Hrvata, i to u svakom pogledu, od ekonomije do odnosa tužiteljstva prema bivšim pripadnicima HVO-a. Uz ocjenu da se u BiH svaku prilika koristi za blokadu euroatlanskog puta zemlje, dodao je da se, pak, u javnosti situaciju pokušava prikazati posve drugačije.

“Političke stranke i pojedinci koji najviše govore o značaju EU-a za BiH, zapravo, sve čine da se BiH ne desi Europska unija, jer bi to značilo i otvaranje mnogih priča o kriminalu i korupciji za koju su odgovorni upravo neki od čelnih ljudi iz vlasti. Jer, EU znači i to da se pokažu sve razmjere kiminala u BiH“, kaže lider HDZ-a 1990.

Na pitanje bi li uknjižba vojne imovine mogla biti nova kočnica na NATO putu BiH obzirom da su mnogi uknjižbu dijela te imovine na općine i županije u FBiH, tj. na RS, vidjeli kao nove etno-teritorijalne podjele, Cvitanović je prenio stav HDZ-a 1990 da ona imovina koja treba državi BiH treba biti uknjižena na državu BiH, dok ona imovina koja nije potrebna državi treba biti uknjižena na lokalne zajednice. NAP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!