Dalić nadmašio Ćiru

Smijali su se mnogi, drugi se u čudu pitali ‘otkud njega?’, ali Zlatko Dalić sve ih je na terenu poništio. Poništili su ih njegovi igrači, a on ih je u svom povijesnom ostvarenju itekako dobro uklopio u dosad nečuvenu priču u povijesti hrvatske reprezentacije.
-Dobijamo te mlade igrače. Odigrali su kao veterani. Vlašić je dao gol, Perić jako dobro. Jako je važno što dobijamo širi izbor igrača, to meni puno znači. Uopće se nije primijetilo da su oni novi, izjavio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić nakon preokreta protiv Slovaka na Rujevici (od 0:1 do 3:1), u zadnjoj utakmici kvalifikacija za Euro 2020.
Hrvatskoj je bio potreban samo bod, ali eto, osvojena su i ta dva viška – čisto da se zna tko je gazda. A Hrvatska je taj stav sačuvala usprkos silnim promjenama u kadru između srebrnog SP-a u Rusiji i kvalifikacija u kojima je baš zbog toga bilo trenutaka slabosti. No, ti su trenuci otišli u povijest, kao i Zlatko Dalić.
Livnjak, kako su ga neki zvali kada bi zapelo, tek je drugi hrvatski izbornik koji je svezao dva velika natjecanja – prethodno njemu učinio je to Travničanin, Miroslav Ćiro Blažević. Što bi Hrvatska bez Bosanaca? Idući ovom analogijom – ništa. Ali to je neka druga priča. Ona priča na koju je smo danas fokusirani, najsvježiji je uspjeh Hrvatske i Dalića, ili Dalićeve Hrvatske (naziv za uspješna razdobolja). Uspjeh koji će u povijest otići kao istinski velik, jer ostvaren je uslijed velike smjene generacija. Nakon  Rusije otišli su Mario Mandžukić, Danijel Subašić i Vedran Ćorluka, vrlo vrlo važna imena, a još važnije – uskočio je niz novih imena poput Vlašića, Petkovića, Brekala i drugih. Ćiro je također izborio dva velika natjecanja, Euro 1996. i brončani SP 1998., ali smjene generacija u to vrijeme nije bilo – Blažević je samo dodatno ‘galvanizirao’ tim kojeg je poznavao u dušu.
Nakon Rujevice, Dalić se konačno mogaao opustiti, spustiti gard.
– Ako se ne varam, ovo su poslije 2008. najbolje kvalifikacije, gdje je Hrvatska izgubila samo sedam bodova. Bili smo uvjerljivo prvi, rekao je Livnjak.
– Ova je utakmica odlučivala o prvom mjestu, a ne o dokvalifikacijama. Kod nas je uvijek mala nervoza, pritisak, ali to je normalno. Ovi dečki su zaslužili Europsko prvenstvo. Ovo je kruna svega onoga što smo radili u ovih godinu i pol dana poslije Svjetskog prvenstva, zaključio je Dalić koji će biti miran do 30. studenoga.
Tada će Hrvatska u Bukureštu saznati s kim će igrati idućeg ljeta, ali i gdje će igrati na Euru. Podsjećamo, Euro 2020. igra se u 12 europskih gradova.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]
error: Content is protected !!