Dalipagić na Ministarskom okruglom stolu o prometu i klimatskim promjenama

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić je sudjelovao na Ministarskom okruglom stolu o prometu i klimatskim promjenama COP24, najvažnijoj UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama, u Leipzigu.

Govoreći o tome kako Bosna i Hercegovina konstantno ulaže napore kako bi ispunila obveze iz međunarodnih sporazuma koji su na snazi, posebno obveze proistekle iz sporazuma i konvencija pod okriljem Ujedinjenih naroda, zamjenik Dalipagić je naveo konkretne mjere koje će naša zemlja pokušati poduzeti u narednom razdoblju u cilju zaštite okoliša od zagađenja nastalog utjecajem prometa. Pri tome je posebno izdvojio poticaje za korištenje vozila niske potrošnje i uvoz hibridnih i električnih vozila, te korištenje željezničkog umjesto cestovnog prometa.

– U Bosni i Hercegovini 1. lipnja na snagu stupa emisioni standard EKO-5 za rabljena vozila koja se uvoze u Bosnu i Hercegovinu i EKO-6 za uvoz novih vozila. Pravilnikom o tehničkom pregledu koji je nedavno donijelo Ministarstvo komunikacija i prometa pooštravaju se uvjeti za korištenje vozila koja prometuju u Bosni i Hercegovini, posebno mjere ispitivanja sastava i kvaliteta ispušnih plinova prilikom godišnjeg tehničkog pregleda vozila. Rezultati ovakvih ispitivanja će se pratiti kako bismo znali stvarne učinke uvedenih mjera, istaknuo je Dalipagić.

error: Content is protected !!