Dalipagić u Podgorici sudjelovao na Forumu o prometnom povezivanju

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić sudjelovao je u Podgorici na Forumu o prometnom povezivanju, koji predstavlja platformu za razgovore o trenutnim i budućim trendovima u prometnom sektoru, posebice onima značajnim za regiju zapadnog Balkana.

Kako je naglasio zamjenik Dalipagić, za Bosnu i Hercegovinu je prioritet prometno povezivanje s državama u okruženju, posebice susjednom Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

– Prije svega, mi ne možemo biti u potpunosti zadovoljni tempom izgradnje cestovne infrastrukture u BiH. Naime, BiH je država u tranziciji, u ratu devastirane infrastrukture, s nejakim gospodarstvom koje nije omogućavalo znatnija ulaganja u infrastrukturu iz vlastitih izvora, a teško smo dobivali i sredstva iz međunarodnih fondova – naglasio je.  

Zbog nepostojanja jedinstvene politike svih subjekata u vezi sa izgradnjom prometne infrastrukture, BiH godinama nije mogla izraditi strateške dokumente koje je, kako je kazao, od nas tražila Europska unija.

– Tijekom ovog mandatnog razdoblja uspjeli smo izraditi sve potrebne strateške dokumente te tako stekli mogućnost apliciranja za sredstva iz europskih fondova.  Za mene osobno, Koridor Vc predstavlja prioritet u cestovnoj infrastrukturi u Bosni Hercegovini – istaknuo je zamjenik Dalipagić tijekom izlaganja.

Kao važne projekte za našu državu koje provodi Ministarstvo komunikacija i prometa, zamjenik Dalipagić je istaknuo međudržavni most s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi kod Svilaja koji je u završnoj fazi, međudržavni most s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi kod Gradiške čija izgradnja treba započeti za nekoliko dana te projekt izgradnje Jadransko-jonske autoceste na dijelu kroz Bosnu i Hercegovinu za koji je prije nekoliko dana prezentirana planersko-studijska dokumentacija.

Kad su u pitanju odnosi sa susjedima, pri kraju su aktivnosti na usuglašavanju sporazuma o izgradnji autoceste/brze Sarajevo – Beograd – Sarajevo, a u vezi sa izgradnjom mosta na rijeci Savi kod Rače koji je na budućoj trasi autoceste Sarajevo – Beograd, kao i sporazumi o održavanju i rekonstrukciji međudržavnih mostova s Republikom Hrvatskom (10 mostova) i Srbijom (12 mostova).

S Crnom Gorom u tijeku su aktivnosti na Sporazumu za izgradnju međudržavnog mosta na dionici Hum – Šćepan Polje.

– Zamjenik Dalipagić predložio je ministru prometa i pomorstva Crne Gore Osmanu Nurkoviću formiranje radne skupine za izgradnju željezničke pruge Nikšić – Čapljina s daljnjim nastavkom ka Hrvatskoj, koja se nalazi na trasi Jadransko-jonskog koridora, a za čije financiranje postoje i pozitivna mišljenja Europske unije – navodi se iz Ministarstva.

 Forum u Podgorici okupio je oko 200 predstavnika, uključujući ministre, donositelje odluka, predstavnike vlada, međunarodnih, privatnih i nevladinih organizacija s ciljem održavanja otvorenog dijaloga o prometnoj povezanosti, prometnim koridorima, financiranju i investiranju u oblasti infrastrukture.

error: Content is protected !!