‘Dalmatinska večer – Kaštela’ u Sarajevu

Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Ante Zaninović“ su, zahvaljujući Festivalu „Baščaršijske noći“, u sarajevsko subotnje predvečerje udahnuli dašak dalmatinske večeri.

Programom pod nazivom „Dalmatinska večer – Kaštela“ oni su na Trgu Oslobođenja  – Alija Izetbegović predstavili tradicionalne plesove, pjevnu i kulturnu baština sedam kaštel mjesta koja se nalaze na prostoru od 20 kilometara, između Splita i Trogira, a koja nose zajednički naziv Kaštela.

Publika je imala priliku da pogleda i posluša mandolinski orkestar i plesače koji su izveli i tradicionalne pjesme.

Predsjednica Kulturno-umjetničkog društva „Ante Zaninović“ iz Kaštel Kambelovca Marica Tadin je kazala Feni da je društvo osnovano 2000. godine s ciljem očuvanja pjevne i plesne kulturne nematerijalne baštine Kaštela.

Njen suprug je voditelj i koreograf, a imaju nekoliko sekcija – dječji folklorni ansambl, prvi ansambl i veteransku grupu. Također imaju mandolinsko-tamburaški orkestar, ali pošto su u Sarajevo došli isključivo sa plesovima Dalmacije, izvode sve sa mandolinskim orkestrom.

Kaže da na repertoaru imaju i plesove sjeverne Hrvatske i njih izvode uz tambure.

Također imaju i radionicu za izradu nošnji, a svi kostimi su ručno rađeni.

Marica Tadin ističe da su nastojali da te njihove nošnje budu što vjernije kopije originala, dodajući da su ovi plesovi i nošnje s početka 20. stoljeća.  

Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Ante Zaninović“ su prvi put pred sarajevskom publikom, ali Tadin napominje da su bili gosti u Mostaru, Čapljini, Šuici, Livnu…

U okviru Festivala „Baščaršijske noći“ sutra bi  KUD „Ante Zaninović“ isti program trebao izvesti i u Ilijašu. 

error: Content is protected !!