Danas posebna sjednica Narodne skupštine o proglašenju vanrednog stanja u RS-u

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na kojoj bi trebalo da se razmatra Prijedlog odluke o proglašenju vanredne situacije za teritoriju tog bh.entiteta, bit će održana danas u Banjoj Luci.

Vlada RS-a zatražila je usvajanje te odluke, imajući u vidu, kako je navedeno, trenutnu epidemiološku situaciju u tom bh.entitetu usljed koronavirusa.

Posebna sjednica će biti održana u Banskom dvoru u Banjoj Luci, kako bi, zbog aktuelne situacije izazvane virusom COVID–19, bila omogućena potrebna distanca između učesnika zasjedanja.

Skupštinski kolegij je odlučio da sjednica bude zatvorena za javnost, što opozicija ne podržava, a  traži i konkretne razloge zašto se uvodi vanredno stanje u RS.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović istakao je da zahtijevaju da se uvedu konkretne mjere za borbu protiv koronavirusa i pomoć ekonomiji, umjesto najavljenog proglašenja vanrednog stanja u RS, bez, kako je dodao, bilo kakvih ozbiljnih obrazloženja šta takva odluka podrazumijeva, kakve mjere će se provoditi i šta će to značiti za građane i privredu.

Iz Partije demokratskog progresa (PDP) su također naveli da nisu dobili nikakve razloge, niti argumentaciju zašto bi u RS trebalo biti uvedeno vanredno stanje.

Smatraju da postojeći režim mjera u toku vanredne situacije daje dovoljno prostora institucijama RS za provođenje zaštitnih mjera.

Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić je rekao da je neophodno usvojiti odluku o vanrednom stanju, zbog olakšanja stanja u privredi i svih procesa, koji se odvijaju u trenutnoj situaciji.

– Narodna skupština nema mogućnost da se sastaje za vrijeme ove epidemije i da neko mora da usvoji izmjene zakone – rekao je Žunić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je rekao da će vanredno stanje “omogućiti da se interveniše posredstvom uredbi u zakonsku materiju i time regulišu određene stvari”.

-Uvođenje vanrednog stanja će značiti i mogućnost da brzo promijenimo Zakon o zaduživanju…- rekao je Dodik.

Predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović očekuje da sjednica Narodne skupštine protekne, kako je naveo, sa mnogo razumijevanja, a zbog funkcionisanja sistema i praćenja situacije bilo je neophodno da bude održana baš u ovo vrijeme.

Istakao je da će posebna sjednica entitetskog parlamenta biti održana u specifičnim okolnostima i posebnim uslovima, zbog mjera zaštite koje su neophodne uslijed pojave virusa korona.

U tom bh.entitetu je 16.marta proglašena vanredna situacija zbog koronavirusa.

error: Content is protected !!