‘Dani antifašizma u Mostaru’ okupili goste iz cijele regije

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu te polaganjem cvijeća i vijenaca na Partizanskom spomen-groblju u subotu su završeni Dani antifašizma u Mostaru, organizirani u povodu 14. veljače – Dana oslobođenja Grada na Neretvi.

 Centralnoj svečanost, na kojoj su dodijeljene i tradicionalne Februarske nagrade i plakete, nazočio je veliki broj antifašista iz svih zemlja bivše Jugoslavije.

 Nagrade su dobili Jasna Merdan Kolar, Interventna spasilačka služba Mostar i Gradimir Gojer, a plakete Nedžad Maksumić, Antonio Campanini, Stefan M. Dietrich, Jasna Rebac, Milan Kapor – Minja i Ahmet Kukrica.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar Sead Đulić kazao je u izjavi za medije kako se značajan broj građana BiH želi istinski boriti protiv fašizma, no da imamo vlast “koja sve čini da razvije, oživi i probudi najrazličitije oblike neofašizma”.

– Imamo živi fašizam oko nas, a na neke pojavne oblike smo se toliko navikli da su to postale norme ponašanja pa ih ni ne primjećujemo – istaknuo je Đulić.

Međutim, dodao je, imamo i značajan broj građana koji se tome opiru.

Po njegovom mišljenju, sve države nastale raspadom bivše Jugoslavije, pa i sam Mostar imaju jednu od najznačajnijih antifašističkih tradicija u Europi.

– Ovdje smo danas da se bar na trenutak vratimo u Titovo doba kad smo svi bili isti, kad nam je bilo lijepo i kad nije bilo gladi, štrajkova i ostalih problema – kazala je Đurđica Imamović iz Breze.

U sklopu šestodnevne manifestacije, koja se održavala u povodu obilježavanja 74. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, održane su brojne izložbe, kazališne predstave, filmske projekcije, tribine…

error: Content is protected !!