Đapić: Pucanj u BiH i zajedništvo

Brojne Udruge HOS-a proistekle iz Domovinskog rata u BiH i Hrvatskoj, predstavnici Udruge udovica ŽZH-a, kao i ministar branitelja ŽZH, položile su vijence i upalile svijeće pred spomen obilježjem stradalim pripadnicima HOS-a na Kruševu kod Mostara.

Na tom mjestu, gdje se tih ratnih godina nalazio punkt HVO-a, 9. kolovoza 1992. godine ubijeni su Blaž Kraljević, zapovjednik HOS-a i njegovih osam vojnika u pratnji. Nitko nije odgovarao za ovaj zločin koji se i danas naziva najvećom mrljom Domovinskog rata.

“Najveća mrlja Domovinskog rata”

Okruglim solom na temu ‘Blaž Kraljević i HOS – 27 godina poslije’ u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom, a jučer svetom misom zadušnicom u mjesnoj crkvi u Kruševu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod zajedničkog spomen obilježja svim poginulim hrvatskim braniteljima kod osnovne škole u Kruševu te na samom mjestu tragedije u Kruševu, i ove godine obilježena je 27. godišnjica ubojstva zapovjednika HOS-a i njegove pratnje.

Ubijeni su Blaž Kraljević, Osman Maksić, Šahdo Delić, Ivan Granić, Mario Medić, Vinko Primorac, Gordan Čuljak, Marko Stjepanović i Rasim Krasniqi.

Anto Đapić, tadašnji povjerenik HSP-a za BiH i načelnik Glavnog stožera HOS-a,kazao je da je taj događaj bio pucanj u, kako je kazao, jednu sjajnu i fantastičnu priču koja je bila posebno specifična za BiH.

“Nakon toga mnoge su se stvari promijenile nagore u odnosima u BiH, posebno prema položaju Hrvata u BiH. To je najveća mrlja Domovinskog rata gdje je ubijeno devet hrvatskih vojnika samo iz razloga što su imali drukčije političke poglede na budućnost i perspektivu BiH i to je bilo ne samo sramotno, nego i iznimno štetno za hrvatski narod u BiH”, kazao je Đapić, pri tom ocijenivši da činjenica da još nitko nije odgovarao za ovaj zločin “samo govori o duhu vremena u kojem se živjelo, ali i danas živi”.

“Ne trebamo se zavaravati – ta likvidacija se ne bi dogodila da nije bilo političkog odobrenja iz vrha Hrvatske i to je uistinu zločin bez presedana. Danas je sve drukčije u odnosu na to vrijeme, međutim, možemo govoriti da bi bilo puno drukčije i bolje da se to nije dogodio. Ovo je ratni zločin i on ne zastarijeva, a prije ili poslije mora biti pravna završnica, a prije nje politička osuda. Ovo je bio pucanj u BiH i zajedništvo koje se gradilo preko postrojbi HOS-a. Ali, to je sada daleko iza nas i ono što nama preostaje da se ovakvim obilježavanjima govorimo kojim pravcem je trebalo ići, a kojim pravcem nismo smjeli”, zaključio je Đapić.

“Država ništa nije učinila“

I nekadašnji povjerenik HSP-a z BiH Mladen Bošnjak istaknuo je da se učinilo sve kako bi se zločin rasvijetlio, a počinitelji kaznili.

Međutim, kako je rekao, pravda je izostala.

“Mi smo s pravne strane puno poduzeli kako bi se ovaj zločin rasvijetlio i bili kažnjeni počinitelji – od tužbe odvjetnika Antuna Miličevića iz Makarske koji je u ime HSP-a odmah 1992. podigao tužbu jer je ovdje te godine niste imali kome podnijeti, do saborskih istupa Ante Đapića, pitanja u Parlamentu FBiH koje je postavio Stanko Primorac ministru pravde, do istrage DORH-a, svih mogućih tužiteljstava u BiH, davali smo iskaze…ja ne znam što dalje, jedino da obitelji podnesu građanske tužbe. Ja sam izgubio iluziju da će se po tom pitanju nešto promijeniti”, komentirao je Bošnjak.

On je rekao da je na Kruševu pucano ne samo u ljude, nego i u narod, državu i perspektivu BiH.

“Najviša dobit je što smo danas ovdje i što su oni koji su pucali i u mrtvog Blaža Kraljevića, došli konačno sebi i danas priznaju ovu žrtvu i ovdje joj se klanjaju. U pravnu državu ovdje ne vjerujem jer je to, kako svjedoči ovaj slučaj, nešto imaginarno”, zaključio je Bošnjak.

Njegovo mišljenje dijeli i Stanko Primorac, nekadašnji nasljednik Blaža Kraljevića, a danas predsjednik HSP BiH.

“Ovo je obraz države BiH, tužiteljstva i istražnih organa. Ovdje je počinjen gnjusan zločin, ubijeno je 9 ljudi. Gotovo da se zna imenom i prezimenom tko je počinitelj – ništa se ne poduzima. Svake godine okupimo prijatelje, suborce, članove obitelji, podijelimo osjećaje. Na žalost, država ništa nije učinila. Ovdje država polaže ispit, ispit polaže pravosuđe, istražni organi, ali i politika”, rekao je Primorac.

Starčević: ‘Njegujmo dvije suverene države’

Predsjednik HSP-a Hrvatske i gradonačelnik Gospića ovom prilikom je kazao da su HOS-ovci prvi otrpjeli i suprotstavili se velikosrpskoj agresiji.

“Tada su bili dobrodošli, bili su srce i duša hrvatskog naroda. Međutim, došla je naredba iz samoga vrha u Zagrebu, samoga vrha političkog vodstva Republike Hrvatske, da HOS-ovci smetaju, da HSP smeta uspostavi hrvatske države, što je najbezočnija laž i izdaja, veleizdaja“, rekao je on. 

Zaključio je da je vrijeme kazniti nalogodavce zločina na Kruševu.

„Vrijeme je osuditi izdajnike koji su pričinili ovaj zločin u Kruševu i narodu obznaniti tko su bili nalogodavci, a tko izvršitelji. Moramo biti hrabri i prenositi istinu koja je potrebna hrvatskom narodu. Svima poručujem da je zajedništvo hrvatskog naroda  potrebnije nego ikada – nema opstanka hrvatske države bez opstanka BiH. Imamo blagodat da imamo dvije suverene države, njegujmo ih i potpomažimo se. Ako bude jaka hrvatska država u Zagrebu i ta država jamčila opstanak Hrvata u BiH, dakako da ćemo jamčiti i opstanak cjelokupnog hrvatskog nacionalnog korpusa. U protivnom, ako se ne prihvatimo samoodgovornosti, nestat ćemo s ovih prostora i povijest nam neće oprostiti“, poručio je gradonačelnik Gospića.

Piše: V. Herceg, [email protected]

error: Content is protected !!