Dedić: 15 milijuna maraka namjenskih sredstava staviti u funkciju proizvodnje hrane

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić uputio je u proceduru dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu Federacije. Dopunama bi bilo omogućeno da se namjenska sredstva od pretvorbe poljoprivrednog u nepoljoprivredno zemljište, privremeno do 30. lipnja 2021., stave na raspolaganje županijama za podršku proljetnoj i jesenskoj sjetvi.

“Ovih naknada županije imaju na računima oko 15 milijuna maraka. Ovo je ogroman iznos koji u ovom trenutku treba žurno staviti u funkciju povećanja poljoprivredne proizvodnje. Sredstva bi se koristila namjenski. Vlada FBiH je izmjenama Programa poticaja povećala iznos namijenjen za sufinanciranje različitih programa pokretanja proizvodnje i poticanja sjetve za 9 milijuna maraka. Sa ovih dodatnih 15 milijuna maraka mogli bismo još više ojačati našu poljoprivredu. Jedan od naših prioriteta u ovom razdoblju treba biti obraditi i posijati što više raspoloživog poljoprivrednog zemljišta, odnosno proizvesti što veće količine hrane. Većina županijskih ministara nadležnih za poljoprivredu je podržala ovaj prijedlog”, izjavio je Dedić.

Kako naglašava, u FBiH ima više zakonskih rješenja koja zahtijevaju hitne izmjene kako bi se omogućilo korištenje namjenskih sredstava u skladu sa aktualnim prioritetima.

“Većina namjenskih sredstva prikupljaju se u proračunima različitih razina vlasti svake godine i ne troše se zbog nedostatka projekata. Jedan od primjera su i višemilijunska sredstava od naknade za izgradnju javnih skloništa u proračunima gradova i općina, za što je već pokrenuto donošenje zakona o korištenju istih. Mislim da bi Vlada FBiH trebala analizirati i izmijeniti sva zakonska rješenja koja tretiraju namjenska sredstva u proračunima svih razina vlasti da se omogući njihovo korištenje za podršku zdravstvu, realnom sektoru i zadržavanju radnih mjesta”, smatra Dedić.

Za donošenje ove i drugih odluka neophodno je pronaći modalitete održavanja sjednica Parlamenta FBiH ili razmotriti da Vlada FBiH donosi Uredbe sa zakonskom snagom.

“U ovoj vanrednoj situaciji jako je važno brzo donošenje odluka i najbolja poruka građanima je da Vlada i Parlament FBiH kontinuirano rade. Najvažnije je u ovom trenutku sigurno zdravlje građana, ali moramo i razmišljati o ekonomskim posljedicama koje bi, ukoliko ne reagiramo na vrijeme, mogle biti nesagledive”, zaključio je Dedić, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

error: Content is protected !!