Deklaracija SDA odbacila Dejtonski sporazum, ‘travanjski paket’ i ‘briselsku’ BiH

Na vrhuncu moći, bez ozbiljnog rivala u SDA, ali i bez prepoznatljive oporbe, vođa SDA Bakir Izetbegović je kroz Deklaraciju i zagovor ‘republike’ BiH, očigledno po uzoru na uređenje turske države, obznanio gaženje Dejtonskga ustava, ali i koncept ‘evolucije’ Mathewa Palmera i prelaska iz dejtonske u ‘briselsku’ Bosnu i Hercegovinu.

Američki pregovarač u Gaytonu Bruce Hitchner pozvao je naše pogubljene vođe, Ameriku i EU, da se posvete reformama i vrate ‘travanjskom paketu’ ustavnih promjena. 

-Taj novi plan treba biti manje fokusiran na proširenje EU sam po sebi, a više na projekte koji rješavaju trenutne ključne probleme poput regionalnih struktura, zakona i institucija koji su doveli do toga da su balkanske države nefunkcionalne i osuđene na stalnu nestabilnost. Sada je prigoda da se vratimo ‘travanjskom paketu’ promjena BiH iz 2006. godine. I tada i danas taj bi paket doveo do učinkovitije države, a ne na štetu entiteta, obrazložio je Hitchner.

Ozbiljan izazov

Novoimenovani specijalni predstavnik Bijele kuće za Zapadni Balkan Mathew Palmer najavio je kako će zajedno s europskim partnerima raditi na evoluciji, a ne revoliciji Dejtonskog sporazuma kako bi naša država zakoračila prema ‘briselskom’ uređenju i postala funkcionalna.

Oba navedena koncepta svojom je Deklaracijom sahranila SDA, najmoćnija bošnjačka politička stranka i to je veliki problem. Na vrhuncu moći, opijen potporom koju su mu ukazali zastupnici na zadnjem Kongresu, bez ozbiljnog rivala unutar stranke, ali i bez prepoznatljive oporbe, Bakir Izetbegović je kroz deklaraciju i strateški zagovor ‘republike’, očigedno po uzoru na uređenje turske države, obznanio gaženje ‘dejtonskog’ sporazuma, i odbacio zamišljeni američko-europski koncept ‘briselske’ BiH.

Napokon, Izetbegović je kroz dokument napravio i otklon od ‘travanjskog paketa’ kojeg je snažno zagovarao njegov prethodnik pokojni Sulejman Tihić s političkom pragmom ‘korak po korak’.

Država BiH i bošnjački narod imaju doista vrlo ozbiljan konceptualno-sigurnosni    izazov, jer je SDA daleko najutjecajnija politička stranka brojčano dominantnog naroda u BiH koja u sprezi s Islamskom zajednicom kreira političku strategiju i budućnost Bošnjaka u regiji.

Uzalud aktualni predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac pokušava ublažiti vrlo žustre reakcije od čelnika hrvatskog i srpskog naroda na ‘povratak na republiku’ neuvjerljivim tezama da su deklaracije legitimna stajališta neke političke stranke sve dok   ne pozivaju na nasilne pormjene, te da će SDA do svojih ciljeva pokušati doći kroz politički konsenzus s drugim akterima, stvari su ipak ogoljene do kože.

Nahranio radikale

Bakir Izetbegović je sa svojim suradnicima deklaracijom ‘nahranio’ radikalne hrvatske i srpske ideologe za sljedećih najmanje 10-tak godina. Zagovornici secesije RS-a i ‘trećeg entiteta’ moći će sada svakom zgodom deklaracijom začepiti usta i SDA i Izetbegoviću.

Dokument SDA je razočarao i oporbenjake u Banjoj luci kojima nije sporna država BiH i njezina europska budućnost, koji nisu za odcijepljenje RS-a, ali jesu za dejtonski sporazum i opstojnost svog entiteta. 

Izetbegović je vjerojatno u Šaroviću, Borenoviću i drugima ubio svaku volju da makar i razgovaraju o prihvatljivoj korekciji dejtonskoga ustava.

-Rezolucija je antidejtonska, antieuropska, te protiv interesa srpskog naroda, RS-a i protiv BiH, koja može da ostane i funkcionira uz unutarnji  dogovor… Sve drugo osim BiH zasnovane na dva entiteta, dovelo bi do poremećaja balansa uspostavljenog u Dejtonu. Tvrdnje da SDA neće odustati od promjene imena RS su dodatna provokacija i potpuno nepotrebna radikalizacija u ovom ionako teškom momentu u BiH, vrlo robusno je komentirao Igor Crnadak, jedan od čelnika PDP-a. 

-S ovom Deklaracijom, potpuno neprihvatljivom i krajnje kontroverznom, SDA sebe trajno isključuje iz potencijalnih koalicija sa svakom strankom iz Republike Srpske koja drži do Dejtonskog sporazuma i koja poštuje ustavno uređenja ove zemlje, napisao je čelnik oporbenog PDP-a Branislav Borenović. Što li će poručiti šef SDS-a Mirko Šarović?

Korak nazad


Vraćanje unatrag i nepotrebno poigravanjem s Daytonom mogla bi eventualno zaustaviti sarajevska oporbena scena. Izuzev Šemsudina Mehmedovića, odbačenog osnivača SDA i, Predraga Kojovića, čelnika Naše stranke i nekih intelektulaca, ne čuje se ona grmljavina kao u slučajevima kada su deklaracije usvajali HNS ili vladajući SNSD u RS-u.

Kao da je netko nalijepio ‘flaster na usta’ Fahrudinu Radončiću, Željku  Komšiću, Enveru Bijediću, Elmedinu Konakoviću pa i Nerminu Nikšiću. 

Javni mediji koje na izravni ili posredni način financira SDA, šute iako se radi o vrlo ozbiljnoj kušnji za državu. Zamišljeni koncept ‘republike’, ništa nije manje poguban po državu BiH od federalizacije, a puno je opasniji od prevaziđene dejtonske BiH kakvu recimo zagovaraju SDS i PDP. 

Podsjećamo, SDA je usvojila Programsku deklaraciju, u kojoj se, između ostalog, navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom “republika BiH”, s tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim, kao i afirmacija bosanstva kao zajedničkog identiteta svih građana BiH.

J. S.

error: Content is protected !!