Delegacija Vlade FBiH prezentira u Londonu blokove za istraživanje nafte i plina

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koju predvode federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i ministar trgovine Zlatan Vujanović boravi u Londonu gdje je u toku prezentacija potencijalnim investitorima blokova za istraživanje nafte i plina u FBiH a na osnovu poziva za izdavanje koncesije, koji će biti raspisan do kraja ovog mjeseca.

Prezentaciji prisustvuje i ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Vanja Filipović, izjavio je za Fenu ministar Džindić.

– Nadam se da će ova prezentacija rezultirati pronalaskom koncesionara koji bi ovaj decenijski projekat doveli u završnu fazu. Raduje me da prezentaciji prisustvuju i predstavnici svjetskih vodećih kompanija iz naftnog sektora – izjavio je Džindić.

U prezentaciji četiri bloka, za koja se pretpostavlja da su u njima naftna nalazišta, učestvuju i predstavnici britanske kompanije IHS koju je Vlada FBiH izabrala kao internacionalnog konsultanta. Riječ je o čelnicima te firme Džimu Tomasu, Benu Morelu i Timu Hemstedu.

error: Content is protected !!