Delegati SDA u Vijeću naroda RS glasat će protiv odluke o vanrednom stanju

Odluka skupštinske većine u entitetu RS da odbije sva četiri zaključka kluba “Zajedno za BiH” stvara opravdanu sumnju u namjere vlasti entiteta RS vezano za uvođenje vanrednog stanja, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

SDA smatra da je potrebno, u skladu sa Ustavom, ubrzati procedure donošenja odluka vezanih za stanje krize uzrokovano pandemijom koronavirusa, te navodi da zastupnici iz ove stranke principijelno nisu protiv uvođenja vanrednog stanja.

– Ipak, uznemirujuća je činjenica da je većina u NSRS odbacila zaključke kojima smo tražili da NSRS decidno obaveže Vladu da vanredno stanje ne koristi za ograničavanje slobode kretanja preko međuentitetske linije, prvenstveno kada je u pitanju dostavljanje humanitarne pomoći povratničkim naseljima. S obzirom na ranije najave mogućeg uspostavljanja kontrolnih punktova MUP-a RS na međuentitetskoj liniji, kao i skandalozne najave ministra zdravstva Alena Šeranića da će deportovati ‘državljane FBiH’, odbacivanje navedenih zaključaka predstavlja vrlo opasnu poruku vlasti entiteta RS – navodi se u saopćenju.

Stoga će, kako SDA navodi, njihovi delegati u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS glasati protiv odluke o vanrednom stanju.

error: Content is protected !!