Demokratska fronta upozorava: Alarmantno stanje u državi!

Demokratska fronta priopćila je kako je u sjeni odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o odbacivanju zahtjeva 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. ožujka Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine i Zakona o proglašenju 25. studenoga Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine ostala odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se, kako iz DF-a navode, blokira cijela država Bosna i Hercegovina što s tiče održavanja i provedbe izbora.

Iz DF-a navode kako je Ustavni sud BiH udlučio da odredbe Potpoglavlja B člana 10.12. stav 2. u dijelu koji glasi: „Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu“ i odredbe Poglavlja 20 – Prijelazne i završne odredbe člana 20.16.A stav 2. tačke a-j Izbornog zakona Bosne i Hercegovine prestaju važiti narednog dana od dana objavljivanja rješenja u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“.

“U slobodnom prevodu na sve službene jezike u našoj zemlji to znači da, dok se ne promjeni Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i Izborni zakon Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine, nema implementacije izbornih rezultata za razini Federacije BiH, a uz ustavne i zakonske postavke i, posredno i za razinu države Bosne i Hercegovine”, navodi se u priopćenju.

“Ili u još slobodnijem prevodu, od danas faktički, a narednog dana od dana objavljivanja rješenja Ustavnog suda BiH u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“ i formalno-pravno, cijela država Bosna i Hercegovina je što s tiče održavanja i implementacije izbora i bilo kakve promjene postojeće nacionalističke vlasti blokirana istovjetno kao Grad Mostar, kojim već skoro 10 godina vladaju HDZ i SDA preko gradonačelnika Bešlića i njegovog zamjenika iz SDA bez čijeg supotpisa gradonačelnik ne bi mogao provesti ni jednu odluku”, dodaje se u priopćenju.

Iz DF-a smatraju da ovom odlukom Ustavnog suda BiH bilo koja izmjena Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH nije moguća bez političke volje vladajuće većine.

“Uz sve elemente i mogućnosti blokada koje im nudi frankenštajnski ustavni sistem kreiran koncem prošlog stoljeća uz visoko pokroviteljstvo međunarodne zajednice, teško je očekivati da će bilo kada prepustiti vlast bilo kome. Dakle, narodi Bosne i Hercegovine, građanke i građani Bosne i Hercegovine: Od danas, ako se izbori i održe, vaš glas više vrijedi na izborima za kućni savjet, mjesnu zajednicu ili top listu muzičkih hitova na lokalnom radiju, nego na Općim izborima u Bosni i Hercegovini”, navodi se u priopćenju iz DF-a,

error: Content is protected !!