DERVIŠ SELIMOTIĆ DUNDO: Već u dvanaestoj godini su me tjerali da im nešto zapjevam

Povod za razgovor s istaknutim interpretatorom autohtone sevdalinke Dervišem Selimotićem ili Dundom, kako ga još iz djetinjstva iz milošte nazivaju, jeste plaketa za životno djelo koje mu je nedavno uručeno u Klubu Boema pred brojnim posjetiteljima i njegovim kolegama glazbenicima.

Svoj talent isključivo pripisuje obiteljskom nasljeđu s obzirom da mu je otac Sajto bio vrsni interpretator sevdalinke i poznati sazlija. Iako nije mnogo nastupao na koncertima, jer je više bio poznat kao kavanski pjevač, što nimalo ne umanjuje njegove interpretacijske kvalitete, ipak je stekao veliku popularnost i od meritornih glazbenika dobio je laskave epitete svrstavajući ga među najbolje bosanskohercegovačke interpretatore.

Mahala…

Rođeni ste u Donjoj mahali u južnom dijelu grada odakle su potekle značajne ličnosti iz raznih oblasti društvenog djelovanja. Našli ste se na nedavno postavljenoj tabli s trinaest najpoznatijih imena iz tog dijela grada…

-Rođen sam 10. 5. 1949. godine u Donjoj mahali na koju sam jako ponosan i uvijek joj se vraćam. Velika mi je čast ukazana što su članovi Udruženja Sinovi mahale među značajne ljude stavili i moje ime. Na tabli su ispisana ova imena: Derviš Dundo Selimotić, sevdalija, Himzo Polovina, sevdalija, Fadil Karić, sevdalija, Mehmed  Zekić, sevdalija, Mustafa Mujaga Komadina, gradonačelnik, Safet Oručević, gradonačelnik, Nijaz Topuzović, gradonačelnik, Mirzo Vila, ljekar, Muhamed Kola Spahić, ljekar, Sulejman Sula Rebac, nogometaš i selektor reprezentacije, Bisera Olga Vukotić, glumica, Remzija Hasanbegović, glazbenik, Ahmed Džubur, rektor. Naći se među ovom elitom zaista mi čini izuzetno zadovoljstvo i ponosim se na takvu ocjenu Sinova mahale.

Vaša mahala je uistinu podarila gradu niz značajnih osoba i to traje u kontinuitetu. Po svemu sudeći ona predstavlja unikum. Gdje se krije tajna takvog uspjeha ?

-Ne mogu odgovoriti na to pitanje jer je teško pronaći adekvatno obrazloženje. U svakom slučaju ima nešto, a da li je to prirodni ambijent, neka posebna nadarenost ili upućenost na dokazivanje pred životnim izazovima i iskušenjima, ne mogu odgonetnuti.  Ovdje su se rodili Nožići, Arif, Ziba, zatim Ahmo Kozić, a u mahali je za vrijeme rata neprekidno djelovala čuvena Muštivića tiskara. U jednom sokaku su stanovali Bijavice, imućna obitelj Lendre, Hasan i Hamo, poznati glazbenik Fadil Karić, u šehovića sokaku je rođen Himzo Polovina i njegov brat koji je takođe izvrsno pjevao. Himzo je pjevao posebnu vrstu sevdalinki a to su ašiklije, za razliku od poravnog i harmonijskog sevdaha.  U Oručluku koji je dobio naziv po obitelji Oručević, rođen je gradonačelnik Oručević, veliki mirotvorac i zaštitnik tradicionalnih vrijednosti Mostara, prije svega zajedničkog života svih građana. Za Sevdu Katicu svi znaju jer je nadogradila šantićevu Eminu, a to je rođen i ljekar Džemil Dragnić. U njemu su još stanovali Zekići, a jedan od njih je poznati glazbenik Meho koji je poslije Safeta Isovića imao najviše studijskih snimaka. Ja sam uz Nusreta Ćerkića, Ekrema Duvnjaka, Ilijaza Delića i Mehe Zekića u Sarajevu kod prof. Nevžale položio audiciju iako su bili veoma oštri kriteriji. U repčevom sokaku rodio se veliki Sulejman Rebac, nogometaš Veleža i splitskog Hajduka a kasnije je postao selektor reprezentacije jugoslavije. Volio je da kaže: jedino smo ja i Džemal Bijedić savezni.

Pjevanjem ste se počeli baviti kao veoma mlad čovjek. Prepoznali su vas kao izrazito talentiranog dječaka?

-Već u dvanaestoj godini su me tjerali da im nešto zapjevam. Sjećam se da je upravo Sula Rebac često Fadilu Kariću govorio: „Dovedite mi onog malog da mi zapjeva.“ Mislio je na mene, i to mi je bila velika čast. Jedne prilike u tv emisiji Omer Pobrić je izjavio:“Ovo gleda cijeli svijet. Poslušajte Dundu kako pjeva Đikićevu „Đaurku“ na specifičan autohton način, i inače kako pjeva sevdalinke. Toliko me cijenio da je uslovio moj dolazak kad god Mostaraci dolaze u njegove Muliće. Kad sam se predstavio Pobriću i rekao mu da sam isključivo kavanski pjevač rekao je: „Možda si baš zato tako dobar pjevač i zato sam te pitao od koga si naučio tako dobro pjevati.“ Moram ovog puta akcentirati još jednu njegovu izjavu koja govori o stečenom rejtingu kod ovog vrsnog poznavatelja i zaštitnika sevdalinke. „Poslušajte Dundu Selimotića, a poslije Safeta Isovića Bosna i Hercegovina nije dala autohtonijeg i boljeg interpretatora sevdalinke.“ Tek sam tad shvatio da uistinu vrijedim jer njegove rječi su bazirane na velikom iskustvu i znanju. Uostalom on je osnovao Institut sevdaha u njegovim Mulićima.

Kao i većina mostarskih glazbenika i ja sam počeo u RKUD Abrašević a zatim sam bio član RKUD Vladimir nazor iz Rodoča. Sjećam se da je folklor veoma dobro igrao proslavljeni Duško Bajević. Stasit veoma elegantan oduševljavao je svojom igrom kao poslije na nogometnom terenu. U Abraševiću su tada bili Mijo Bošković, Rajmond Hap, Faruk Mehičević, Izudin Gačanin, Babo Voljevica, Meho Zekić, Ismet Ćumurija, Nurđo Kezman, Neđa Kovačević, Dragan Gambelić, Mimi Stupac, Angela Orešković, Zora Dimitrijević, Fatima Fatka Hadrović, Hana Batlak, Đenka Danda, Džemila Šarović Behmen, majka Mute Behmena. Pjevao sam za kulturna društva iz Raštana, Bijelog Polja, Jasenica i drugih naselja.

Brojni nastupi

Tvrdite da ste kavanski pjevač i vjerojatno ste na tom području imali brojne nastupe ne samo u Mostaru nego i van njega. Koji su to objekti u kojima ste posjetiteljima razgaljivali dušu svojim glasom punim melanhiolije i pjesmama u kojima se govori isključivo o ljubavi?

-Dobro se sjećam prvog nastupa u kavani „Mala Ilidža“ u vlasništvu Smaje Kljaje. Nalazi se podno Huma na Čekrku i to mjesto je poznato i po tome što u njegovoj bašti prvi obeharaju bajami. Svirao je Zijo Logara, Mujo Karalija, Bahra Kodrić a dolazili su Toša Elezović i poznati Bata Kande. Zatim sam nastupao u Nikole Bulića na tekiji u Vakufu u Starom gradu, gdje je postojala veoma lijepa bašta s velikom krošnjom lipe uz rukavac Radobolje. Na Balinovcu sam pjevao kod Salema Batlaka i u društvenoj kavani do njegove, zatim u „Parizu“ u vlasništvu Alikalfića na Štefanijalu, kod izvrsne pjevačice Mirsade Kahrimanović kod „Pariza“, u „Boriku“ kod Juse Dizdarevića na Balinovcu. Nezaobilazno je ne spomenuti nastupe u hotelima Bristol, Neretva, Mostar i hotel na Buni.

Mnogi poznati glazbenici su se pohvalno izrazili o vaim interpretacijama. Kako su reagirali i šta su zapravo otkrili u vašim nastupima?

-Govorili smo o pohvalama od strane Omera Pobrića. Ali zanimljiva je reakcija moje koleginice Hasibe Agić. Ona je ovako reagirala: „moram da ustanem kad spomenem ime Dunde Selimotića. On pjeva najsevdaskije sevdah, vrlo simpatično.“ Još jedna izjava Pobrića zaslužuje pozornost jer je ovako okarakterizirao moju interpretaciju: „Nikada nisam u životu čuo ljepšu boju glasa iz Hercegovine a uvjet da postaneš elitni je upravo boja glasa. Kad budemo išli u svijet, ako poživim, s tobom ću Dundo osvojiti svijet. Safet naprijed, Dundo iza njega.“ Emir Gosto zvani Šora je izjavio: „Niko ne može otpjevati sevdah bolje od Dunde i od Ese Dugalića. On i Eso bi pobijedili bilo koji drugi duet.“ Emirov otac Omer bio je jedan od najboljih interpretatora koje sam poznavao.

Nastupali ste i u Tuzli i u reaktiviranom sastavu „Behari“?

-U Tuzlu smo išli pod patronatom Turističke zajednice HNK/HNŽ, a sjećam se vodili su nas Semči Temim i Menso Duraković. Nastupili smo u kristalnoj Sali ispunjenoj do posljednjeg mjesta. U beharima su nastuapli Elvedin Balalić Titi, Zlatko Hadarević, Jasenko Krpo, Sudo Golić, Mustafa Šantić, Zlatko Rezagić i Kina Zovko kao glazbenici dok su vokalni solisti bili Krešo Šunjić, ja i Ibro Fejzagić. Sastali smo se u bivšoj prodavnici Gorenje kod starog igrališta veleža. Tu su se našli Mirela Bruk, Dinka Jelin, Omer Vatrić, Mujo Šantić, Fadil Karić, Krešo Šunjić i drugi. Sjećam se gostovanja u Splitu na Poljudu u okviru manifestacije Mostovi  Mostara. Na Poljudu nas je pratilo 40.000 posjetitelja, a među njima poznati likovi poput Doris Dragović, Zvonke Špišića, Gabi Novak, Ibrice i Đele Jusića, Olivera Dragojevića, Miše Kovača, sve sami vrhunski pjevači. Nakon koncerta pjevali smo na Skaline di pjaca. Sjećam se da je Krešo Šunjić tu pjevao vema dirljivu kompoziciju „U Rodoču moja rana“, a ja sam izveo moju najdražu „Đaurko mila“.  Narednog dana imali smo angažman u Starom gradu u jednom restoranu kojeg je držao Ljubo Dragičević a zvao se „Šeher Sarajevo“. Tu večer su nas slušali Bobo Matović, Ibrica i Đelo Jusić, Zvonko Špišić, dr. Meho Memić. Naš sastav „Behari“ je 1992. godine izdao jednu kasetu i to je lijepa uspomena na te dane.

Izdavač kasete je zagrebačka diskografska kuća Euroton a naziv joj je ‘Mostaru s ljubavlju’. Na njoj su kompozicije  Stara pjesma, Zar oni misle,  Raja mostarska,  Kraj tanana šadrvana, Mostovi  i bulbul pjeva okolo Mostara.

Za vaš rad dobili ste nekoliko priznanja. Šta vam znači Plaketa za životno djelo Udruženja umjetnika Mostara?

-Održao sam preko osamdeset humanitarnih koncerata dok su drugi nastupali isključivo za novac. Nastupao sam čestu na humanitarnim koncertima u Egipatskom dječijem selu, u Los Rosalesu, domovima za stare i iznemogle. Institut sevdaha – fondacija Omera Pobrića dodijelila mi je Zlatnu notu, dok je od Podružnice ovog Instituta dobio diplomu Mimar muzike. Kruna je nedavno dobivena Plaketa za životno djelo od udruženja umjetnika Mostara. U obrazloženju stoji da sam pola vijeka s velikom strašću i ljubavi, istrajno i uporno njegovao, čuvao, afirmirao i popularizirao izvornu bh. sevdalinku, dajući osobni otisak u interpretaciji koju je krasila emotivnost, duboko uranjanje u tematski okvir.“

Tom prilikom u Klubu Boema priređen je program koji je trajao cijeli dan a moje kolege  Sudo Turajlić, Boža Krulj, Ekrem Dizdar, Menaid Batlak, Ića Kukolj, Sudo Ćustović, Tašo Delić i Titi Balalić priredili si mi zaista nezaboravnu večer i ovo je prilika da im se duboko zahvalim.

Piše: Zlatko Serdarević, [email protected]

One thought on “DERVIŠ SELIMOTIĆ DUNDO: Već u dvanaestoj godini su me tjerali da im nešto zapjevam

  • srpanj 9, 2019 at 2:53 pm
    Permalink

    “Niz polje idu babo sejmeni..” Pozdrav za Dundu.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!