Dezinfekcijom javnih površina u Konjicu počela akcija dezinfekcije gradova FBiH

Timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sinoć u 20 sati, s početkom trajanja zabrane kretanja građana na području FBiH, u Konjicu su započeli dezinfekciju javnih površina koja je zatim nastavljena u Jablanici. 

Aktivnosti u Konjicu,  trenutno naugroženijem gradu u Federaciji BiH kada je u pitanju pandemija koronavirusa i Jablanici odvijaju se u okviru akcije sistematske dezinfekcije gradova Federacije BiH, kao jedna od mjera borbe protiv širenja zaraze koronavirusa (Covid-19), saopćeno je iz FUCZ. 

Podršku timovima FUCZ u Konjicu su pružali pripadnici Civilne zaštite općine Konjic, a u Jablanici su se osim pripadnika Civilne zaštite općine Jablanica timovima FUCZ pridružili i pripadnici PVJ Jablanica. Pored javnih površina, u Konjicu je obavljena i dezinfekcija kruga fabrike “Igman”.

Aktivnosti su uslijedile nakon što je premijer FBiH Fadil Novalić naložio Federalnom štabu civilne zaštite (FŠCZ) da se otpočne sa sistematskom dezinfekcijom gradova u FBiH kao jednom od mjera u borbi protiv širenja zaraze koronavirusa.

Kako je kazao načelnik Štaba civilne zaštite Općine Konjic Husein Hodžić, izuzetno je važan dolazak Federalne uprave civilne zaštite sa mašinama kapaciteta kakvim ne raspolaže lokalno komunalno preduzeće.

Po riječima načelnika Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudina Solaka, prioritet ovih aktivnosti su mjesta u kojima se pojavio najveći broj zaraženih osoba u FBiH.

FUCZ će danas nastaviti sistematsku dezinfekciju u Goraždu, a zatim i u drugim gradovima na području Federacije BiH.

error: Content is protected !!